Как пазим паметниците си

„Здравейте, изпращам ви снимки на някои от паметниците в Панагюрище. Видно, че за тях от години не се полагат грижи“, пише ни нашият читател инж. Васил Найденов и ни изпрати фотоси.

За жалост едноцветният печат не може да покаже истинската картинка на обраслите в паяжини, прах и бурени паметници. Ние обаче ще качим неговите фотоси и на фейсбук страницата на „Време“, и в сайта на изданието. Но дори и да не го направим, ние, панагюрци, всеки ден минаваме покрай скулптурните фигури, които чертаят нашето минало. И можем сами да се убедим в правотата на инж. Найденов и истината, която той е заснел с фотокамерата си. Някои от фигурите са потънали в прах и мъртви листа, други навяват униние с позаличените си надписи.

Паметници„Редно е паметниците да бъдат приведени в приличен външен вид, съответстващ на заслугите на тези лчности, които изобразяват, а и на тези, които са ги построили“, допълва в коментара си инж. Найденов и споделя, че често се чуди какво обяснение да даде пред външните си гости, които идват в празнични дни в Панагюрище.

„Време“ не знае кой всъщност отговаря за поддръжката на паметниците в общината. Може би администрацията или някое от общинските дружества, или Музея? За хората това няма значение. Важното е ликовете на героите да се почитат не само на дата, а и без дати.

Веселина Велчева


ИКОНОМОВГЕОРГИ ИКОНОМОВ. Бюст паметникът на Георги Икономов се намира се в близост до центъра, на ул. „Г. Бенковски“. Изработен е от бронз. Ликът му е сериозно поразен от времето.

Икономов има свой паметник в Панагюрище, макар да е роден в Сливен, защото името му е пряко свързано с героичните дни от обявяването на въстанието от 1876 г. Първият изстрел в Копривщица го заварва в Панагюрище и Икономов участва, заедно с Панайот Волов и Орчо Войвода в първите битки с турците край Стрелча. При известията за поражението на Априлското въстание Георги Икономов, Панайот Волов и Стоян Ангелов бягат през Стара планина към Северна България и Румъния. Опитват се да преплуват Янтра при моста на Колю Фичето, но придошлите води ги отнасят.


НЕШО-БОНЧЕВНЕШО БОНЧЕВ. Не само буквите с името на Нешо Бончев имат нужда от освежаване. Паметникът се нуждае от пълно почистване, заедно с терена наоколо в парка.


БОБЕКОВПАВЕЛ БОБЕКОВ. Паметникът на един от лидерите на Априлското въстание се намира в центъра на Панагюрище, пред х. Каменград. Фигурата на героя е впечатляваща, защото излъчва едновременно сила и интелигентност.

Патината и праха по „облеклото“ на фигурата обаче трябва да се почистят, за да остане за поколенията образът непокътнат и силен.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.