Има работа, няма млади работници

187 свободни работни позиции обяви миналата седмица Бюро по труда Панагюрище. Невероятното число обхваща двете общини – Панагюрище и Стрелча. И въпреки това броят е невероятен. Дали е така, попитахме експертът заместващ директора Петя Гандурова. Тя уточни, че всъщност не може да се говори за бум, тъй като увеличаването на броя на свободните работни позиции е тенденция не от този месец. А на въпроса каква е причината все пак за толкова висок брой работни места, Гандурова обяснява:

„Със сигурност едната причина е в работещата икономика. Вероятно другата е, че работодателите не се колебаят да търсят нашето посредничество. За съжаление трябва да кажа и още един фактор, който вече не е приятен. Нашите наблюдения сочат, че липсват млади хора. Имахме много регистрирани млади хора при нас в края на пролетта, но сега, с настъпването на есента, част от тях заминаха към по-големи градове – за учене или за работа.“

бюро-по-трудаТвърде малкият брой млади хора в дееспособна възраст наистина не е нещо ново. Естествен е стремежът на младежите да търсят по-високо поприще в други градове, както и по-интересни предизвикателства там, включително и по отношение на манталитета на града, форми на забавления и т.н. Вероятно амбицията им да излизат навън се крепи и от нивото на заплащане, като младите хора рядко отчитат по-високите разходи, когато са навън.

На практика се оказва, че работа в Панагюрище има, при това за хора с различно образование. Най-много са местата за хора с високо образование обаче, вижда се от обявата на Бюро по труда (публикувана във вестника). Говорим за висшисти и за средни специалисти. Нови работни места се откриват в сферата на машиностроенето и оптиката, например, където и заплатите не са за пренебрегване. За съжаление от години продължава текучеството в сферата на шивашките услуги. Според нас причината е в ниското заплащане на този тежък труд. Съответно работодателите би трябвало да се замислят. В случая дори оставяме настрана факта, че в тази промишленост се говори повече за женски позиции, а при тях всеки си позволява по-лесно да прилага дискриминация. Нека никой не се сърди, но дори в европейски мащаб се говори, че жените са по-нископлатени, където и да са на работа. Ей така, по принцип.

В Бюро по труда отчитат и известен ръст в сферата на услугите, главно търговията. Няма сериозно движение в областта на занаятите и земеделието. Впрочем, от юли тази година е в действие законовата възможност да се подписват трудови договори дори и за един ден. Има такива примери и всички те са в областта на селското стопанство, главно при прибирането на реколтата и изключително и само за ръчен труд. С тази тема обаче ще ви занимаем в друг брой на „Време“.

Засега остава впечатлението, че в Панагюрище и Стрелча търсенето на специалисти, главно с техническо образование, е типична черта. Остава младите хора, а и не само те, да проявят дългосрочна далновидност по отношение на образоваността си. Иначе ще се превърнем в селище, в което има работа, но няма млада работна ръка. Остава другата възможност – да се внесе работна ръка и специалисти отвън. което не е невъзможно, а и някои по-мощни фирми вече го правят. Дано след време пък да не се появи комплексарският патриотизъм в духа на: „Ха, тоя взима хора отвън, а панагюрци стоят безработни!“ Ами ще стоят, щом ги мързи да учат или да работят.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.