Честит професионален празник на пожарникарите!

Седмица на пожарната безопасност и защита на населението течеше от 7 до 14 септември в цялата страна. А на 14 септември, пожарникарите отпразнуваха професионалния си празник.

пожарникариДатата не е избрана случайно. На нея, но през 1905 г. е проведен първият пожарникарски събор. Това събитие изиграва решаваща роля за развитието на пожарното дело в България и поставянето му на съвременни основи. което от дистанция на времето придобива все по-голяма историческа значимост.

В далечната година на 14 септември 17 пожарни командири единодушно решават на тази дата да се чества професионалния празник на огнеборците и тогава тръгва тази хубава традиция. Тя прекъсва за известно време, но е възстановена през 1995 г., когато се чества 90-годишнината от първото организирано събитие в чест на пожарникарите. Това е ден и за отдаване на почит и памет за загиналите при изпълнението на служебния си дълг огнеборци.

Какво споделят огнеборците от Панагюрище
за своето трудово ежедневие в Седмицата на противопожарната безопасност и в навечерието на професионалния си празник?

пожарникари-2Нашите пожарникари обслужват две общини – Панагюрище и Стрелча.

Екипите осигуряват ежедневно 24-часово дежурство на хора и техника и своевременно реагиране на всеки сигнал за помощ. Те извършват превантивна дейност, която е много важна, защото така се възпитава внимание от страна на хората за предотвратяване на пожари и тяхното ранно оповестяване, както и приучване на адекватни действия до пристигане на аварийната пожарна кола.

Екипите най-често са викани за преодоляване на производствени аварии, кризисни ситуации и природни бедствия, оказване помощ на фирми и граждани изпаднали в беда, защита живота и здравето на хората и материалните ценности. Доста нови отговорности има Пожарната охрана, както сме свикнали да я наричаме, и това съвсем не спира до случаите на пожари. А техниката, с която разполагат, съвсем не е на необходимото ниво. Тя най-често е морално и технически остаряла, често се нуждае от ремонт и стриктна поддръжка.

Статистиката е обезпокоителна
От началото на годината досега са ликвидирани 135 произшествия, от които пожари 18 с материални загуби, 39 пожари в сухи треви и отпадъци, 24 помощни операции за отводняване и оказване помощ на граждани и фирми. „За съжаление 23 пъти сме викани на лъжливи адреси“, споделя с „Време“ главен инспектор инж. Симеон Симеонов, началник РС ”ПБЗН” – Панагюрище. Според инж. Симеонов най-важното е, че при всички произшествия няма пострадали жители.

пожарникари-3В 24-те помощни операции съставът на Районната служба е участвал в случаи на отводняване, водоснабдяване, дежурства на национални празници и спортни прояви, отключване на апартаменти и оказване помощ на пострадали. В сравнение с миналата година произшествията общо са със 7 повече, а до момента са извършени 580 проверки на обекти. Връчени са 38 разпоредителни документи за отстраняване на нередности и са съставени 35 акта за административни нарушения.

Кои са по-тежките пожари,
възникнали през тази година досега:

03. 02. 2015 г. Ок. 15:14 мин. се получава сигнал чрез телефон 112 за горящ лек автомобил „Форд Фиеста“ със изгорял човек вътре в нея. Произшествието е в с. Кайряка местност Коклюв дол.

18. 04. 2015 г. В 11:10 ч. сигнал по телефон 122 за горящ апартамент в ЖК „Оптикоелектрон“. При пристигане на мястото пожарът вече е обхващал целия апартамент. Екипът успява да предотврати пълното опожаряване на апартамента и жилищата на по-горни етажи.

11. 08. 2015 г. В 03:43 се получава сигнал по телефон 112 за пожар в къща в с. Оборище ул. „Рила“ №1. При пристигането дежурният екип се установява че гори стая от втори етаж. Пожарът е ликвидиран в заварените граници и се предотвратява пълното изгаряне на жилището.

17. 08. 2015 г. В 01.20 ч. идва сигнал по телефон 112 за горяща стопанска сграда в с. Бъта. При пристигането си дежурният екип констатира, че огънят е обхванал цялата покривна конструкция, както и складираните в постройката бали с фураж. Унищожени са 200 кв. м покрив, 4 глави едър рогат добитък, фураж 2000 бали, доилен агрегат. Екипът спасява съседната сграда 10 глави рогат добитък 10 бр. Причините за пожара все още не са установени.

Първенци в областта
При проведените Областни състезания по пожароприложен спорт за пореден път и тази година отборът на РС ”ПБЗН” – Панагюрище е на първо място.

Инж. Симеон Симеонов изказва благодарност към всички, които помагат в дейността на Районната служба и при поддържането на пожарната техника.

Снимки от проведеното миналия петък от пожарникарите демонстративно пожаро-техническо занятие може да видите тук.


 

Симеон-Симеонов---пожарнаПоздравявам всички огнеборци с празника 14 септември и пожелавам на тях и техните семейства много здраве, щастие и безаварийна работа през годината. Изказвам и признателност към нашите близки за разбирането и подкрепата им.

Честит професионален празник!

Началник РС ”ПБЗН”- Панагюрище,
гл. инсп. инж. С. Симеонов

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.