Добро представяне на панагюрци на шахматния турнир в Бойчиновци

В провелият се миналата събота, 12 септември І открит турнир по ускорен шахмат в Бойчиновци, участие взеха трима шахматисти от учредения неотдавна Шахматен клуб „Оборище“ – Панагюрище. Това бяха председателят на клуба Христо Костурков, Марин Чардаков и Любомир Стефанов.

В турнира участваха 81 шахматисти от цялата страна. Сред тях имаше общо около 30 гросмайстори, фиде майстори и национални майстори, което постави спортното събитие в класацията на едни от най-оспорваните. Шахматната надпревара се проведе в 7 кръга.

Костурков-и-Чаталбашев

Христо Костурков (вляво) с гросмайстор Борис Чаталбашев, след партията, в която нашенецът губи в ендшпила

В условията на тази силна конкуренция панагюрци успяха да се представят на добро ниво. На най-горна позиция в крайното класиране се изкачи Христо Костурков. Панагюрецът до последният кръг запазва шансовете си за влизане в челната десятка, но губи партията с „нелеп“ ход – както той сам се изрази пред „Време“. В турнира той губи общо 3 партии – 2 от гросмайстори и 1 от фиде майстор. Успява да спечели срещу противник с ранг национален майстор, а и всичките му победи в турнира са с ЕЛО (международна рейтингова система) над 2000.

Така в крайното класиране Костурков има 4 точки, което му отрежда 21 място. Зад него остават шахматисти с ранг национален майстор.

Марин Чардаков завоюва 1,5 точки, което му отрежда 63-то място. Любомир Стефанов има 0,5 точки и заема 66 позиция в крайното класиране.

Турнира се проведе под патронажа на кмета на община Бойчиновци Светлин Сретениев. Организаторите на турнира – община Бойчиновци бяха осигурили много награди за най-добре представителите се участници.
С провеждането на турнира, организаторите се надяват да популяризират шахматната игра сред децата и младежите.

В Бойчиновци нашите шахматисти получават и официална покана към всички членове на ШК „Оборище“ за участие в І открит турнир за купата на община Марица, който ще се проведе в село Царацово на 21 септември.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.