Младите мигранти

Търсенето на място за живеене с по-висок стандарт подхранва намеренията за миграция сред младите хора. Това сочи изследване на Икономическия и социален съвет (ИСС), направено през май сред 2130 ученици, завършващи средното си образование, от цялата страна, огласи в навечерието на 15 септември „Фокус”.

миграцияЛипсата на работа, добри доходи и недоброто образование превръщат две трети от завършващите училище в потенциални мигранти. Абитуриентите от по-малките селища заявяват, че биха отишли в по-голям град (София, Пловдив, други), а тези от столицата мечтаят за чужбина (Европа, САЩ). 17% от тези, които искат да напуснат България, разчитат на подкрепа от свои близки в чужбина.

Най-малките населени места са най-уязвими от миграцията, коментират авторите на проучването. Резултатите му показват, че колкото е по-малко населеното място, толкова по-висок процент от анкетираните имат близки в чужбина. Освен това докато младежите от големите градове са готови да заминат в чужбина сами, то тези от малките населени места предпочитат да го направят със свои близки.

Намирането на работа е основният проблем, независимо от големината на населеното място, успеха на ученика или образованието на неговите родители. Учениците с по-висок успех много по-често подчертават, че липсва „добра подходяща работа“.

Ниските доходи се изтъкват от всеки втори абитуриент. На трето място по значимост е недоброто образование, което изтъква всеки четвърти. Сред останалите причини, посочени от участвалите в проучването, са лошите пътища и транспорт, здравеопазването и корупцията

Колкото е по-висок успехът на ученика и образователният статус на семейството му, толкова по-ясно е изразено желанието за заминаване в чужбина, сочат резултатите от анкетата. Отличниците от големите градове мечтаят да следват в чужбина, а от по-малките и с по-нисък успех възнамеряват да си търсят работа.

В същото време само 3% от планиращите да напуснат България казват, че не желаят да живеят в страната. Останалите 97% искат да живеят в България, но не намират тук решение на проблемите си в краткосрочна перспектива.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.