Неда Антонова: На Панагюрище – с любов!

Сърдечна и вълнуваща беше срещата на панагюрци с писателката Неда Антонова, която се състоя навръх Кръстовден, в музикалния салон на Читалище „Виделина”. Самата тя я посвети и нарече: „На Панагюрище – с любов!”

Неда-Антонова-14

Неда Антонова

Авторката на 19 книги, сред които исторически и други романи, повести, пиеси и стихове не скри своя сантимент към Панагюрище и сподели с присъстващите, че с града ни я свързва нейната младост, когато като журналистка е идвала доста често, за да отразява събитията по повод 100-годишнината от Априлското въстание.

Повод за емоционалната среща-разговор бе представянето на нейните книги, в които тя разказва за живота на три достойни българки – Царица Елеонора Българска, Преподобна Стойна и за съпругата на големият български революционер Христо Ботев – Венета Ботева (последната книга предстои да излезе от печат през месец октомври).

С голямо вълнение, на моменти дори трудно сдържайки сълзите си, Неда Антонова говори за повода за написването на книгите, за героините си, за тяхната изключителна съдба.

Книгата за Царица Елеонора Българска авторката написва за една година, като преди това три години събира материалите, рови се из архиви, писма и документи. Интересно започва съдбата на тази историческа личност и пътят, който слага началото на връзката й с България. Самата тя е дъщеря на принц Хайнрих IV фон Ройс цу Кьостриц и принцеса Луиза фон Ройс цу Грайц. След смъртта на първата си съпруга Мария-Луиза Бурбон-Пармска през 1899 г., Фердинанд I се обръща към великата княгиня Мария Павловна, която е на посещение в България през 1907 г. за откриването на паметника на Цар Освободител, с молба да му предложи нова съпруга, която да не очаква много внимание и да се занимава с благотворителност. Великата Княгиня предлага своята първа братовчедка — Елеонора Ройс-Кьостриц. Елеонора е в близки роднински връзки с руското императорско семейство и е преценена като добра партия за българския монарх. Бракът между двамата е сключен на 28 февруари 1908 г. в гр. Кобург, Германия.

Бракът между Елеонора и Фердинанд е напълно формален и лишен от каквито и да е чувства от страна на Фердинанд към новата му съпруга, предвид неговата бисексуалност.

Царица Елеонора спасява Боянската църква, след като откупва с наследствена огърлица парцела, на който е изградена новата църква. Дарява събраните от народа за сватбата й 150 000 лв. за изграждането на санаториум за белодробно болни деца. В махагонова кутия тя е събрала бижута и когато парите на стигат, тя ги продава в името на благородни каузи. По време на Балканската война е сред ранените като обикновена медицинска сестра. Не се страхува, че ще се разболее. Обещанието за благотворителност, а не богатство и слава, най-много я привлича в предложението за женитба на Фердинанд. Човечността не й позволява да остане безучастна към трагедията, предизвикана от Фердинанд, който по време на Балканската война, неустоял на думата си за примирие, жертва 3000 души. И стресът й докарва коварната болест – рак. Потеглила към манастира, в който е решила да изживее живота си, тя вижда погребението на своята любима придворна дама, подарена от мъжа й – Райна Княгиня, и я съпровожда до края. Последното желание на княгинята е да умре на българска земя – в Боянската църква. За своята героиня и на въпроса защо е избрала да пише точно за нея Неда Антонова казва: „Защото е несправедливо забравена и защото на тази ренесансова личност България винаги ще дължи благодарна памет, дълбока почит и непресекваща признателност.

Защото вековната традиция на нашата държавност не помни друг случай, в който от лявата страна на българския цар да е седяла толкова достойна жена, заслужила с делата си не само възхищението на цяла Европа, но и правото да носи като свое фамилно име името на своя народ – царица Елеонора Българска.“

Не по-малко интересни неща разказа писателката и за другата изключителна жена, врязала се в паметта на българския дух – Преподобна Стойна. Книгата, посветена на нея е озаглавена „Съвършената. Преподобна Стойна неканоничната светица”.

Впечатлена от нейните невероятни дарби – да напуска тялото си, да се телепортира, да се моли, левитирайки, Неда Антонова решава да пише за нея, когато посещава скалния манастир „Св.Димитрий Бесарбовский“ край Русе. „Стоях съвсем сама в една от пещерите, сякаш някой ми каза: „Ти трябва да напишеш тази книга”, споделя тя в свое интервю, а и разказа на срещата си с панагюрските си почитатели. „Постепенно започнах да събирам материали: оказа се, че много хора са проявявали интерес към нейната личност, тя е диктувала на един клисар своите мисли, един наш политик притежава тефтерче с интересни записки. Но най-много ми помогнаха бележките на едно момиче, което тя е лекувала. Това са все фрагменти, от които трябваше да се сглоби нейният образ. Консултирах се с езотерици, задълбах в астралната проекция, в левитацията, в телепортацията… Все неща, които Стойна е владеела… Не разбирах нищо от квантова физика, но проникването в тази материя беше изключително предизвикателна творческа задача. Но колкото и сложно да беше свръхдуховното ѝ битие, образът ѝ нямаше философия. Докато един ден дойде просветлението и разбрах, че тя е била богомилка, но живее много векове по-късно от богомилите и уважава кръста. За мен всеки писател трябва да познава мечтата на своя народ. Тогава достига до най-верния път, до моралното удовлетворение от своята работа! Личността на Преподобна Стойна е сложна, при творческия човек интуицията е нещо много важно. Точно тя винаги ми помага…”

„Неговата любима” се нарича романът, посветена на Венета Ботева, и който предстои да излезе от печат идния месец. Авторката не скри, че е била силно впечатлена от факта, че тази жена, която живее с Ботев едва 10 месеца, успява първо да го впечатли, а после да се превърне в негова любима, за да напише той заветните думи: „Мила ми Венето, знай че после Отечеството, съм обичал най-много тебе!” Смелата Венета е избягала от първия си мъж, с дете на ръце, но това не попречило на Ботев да я приеме и заобича. На въпроса на авторката: „Какъв мъж трябва да бъдеш, че в онези години, да приемеш такава жена за своя съпруга? С какво такава жена би заслужила вниманието на един мъж?”, отправен към доста мъже в процес на създаване на книгата, само един бил отговорил: „Трябва да си Ботев!” Именно тези въпроси са събудили интереса на писателката към тази силна българка.

Неда-Антонова-9Накрая на срещата Неда Антонова сподели, че именно такива жени, с трудна съдба я впечатляват и провокират нейната творческа енергия и талант.

Незабравима ще остане тази среща с Неда Антонова, която обеща да дойде пак в Панагюрище и не скри желанието си да напише книга за Райна Княгиня.

Точно от такива личности като нея има нужда България днес.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.