Поредно силно представяне на шахматистите от ШК „Оборище“

Бронзови медали завоюваха младите надежди Валерия Добрева и Йордан Гюрджеклиев

Силно представяне направиха панагюрските шахматисти от ШК „Оборище“ в І открит турнир за купата на Община Марица, провел се в понеделник, 21 септември, в село Царацово, Пловдивско.

Валерия-Добрева-и-Йордан-Гюрджеклиев

Валерия Добрева и Йордан Гюрджеклиев

В турнира взеха участие общо 7 шахматисти от община Панагюрище, като най-малките ни състезатели се представиха на изключително ниво, завоювайки бронзови медали в своите групи. Това са младите надежди Валерия Добрева класирала се на трето място в групата до 10-годишна възраст и Йордан Гюрджеклиев класирал се също трети, но в групата до 14 години.

Добра игра на черно-бялата дъска показаха и останалите представители на клуба. Най-предна позиция за панагюрци в крайното класиране постигна председателя на клуба Христо Костурков. Той зае 21 позиция със спечелени 4 точки актив. На 24 позиция, също с 4 точки актив е Найден Иванов, който обаче заради треньорския си лиценз се състезава под флага на „Спартак“ Пловдив. Също с 4 точки, но на 30 място в крайното класиране е Иван Шопов. След него на 39-а позиция е Валерия Добрева с 3,5 точки. 47 място заема Георги Митов с 3 т. Също с 3 т. актив но на 49-а позиция е Любомир Стефанов. Йордан Гюрджеклиев завоюва 2,5 точки и зае 56 място в крайното класиране.

В турнира участваха общо 72 шахматисти от цялата страна.

Поредното добро представяне на нашите шахматисти показва, че градът ни има потенциал за развитието на този спорт.

На 2 септември излезе съдебната регистрация на ШК „Оборище“. Председателят на клуба Христо Костурков сподели пред „Време“, че е провел разговори със зам.-кметът по хуманитарните дейности на Община Панагюрище Галина Матанова за възможностите да се предостави подходящо помещение, в което членовете на спортния клуб, в което да могат да провеждат своите тренировки. Очакванията са до седмица въпросното помещение да бъде определено.

Броят на желаещите да се включат в клуба нараства постоянно. Осигуряването на материална база несъмнено би дало нужния тласък за развитието на шахмата в Панагюрище и завоюването на нови и все по-значими победи.

костурков-и-добреваЗаради творческата си и нестандартна игра Костурков вече е част и от най-голямата шахматна база данни – сайтът ChessDB. В профилът му са качени играни от него партии като желаещите шахматисти може да правят тренировки срещу компютърен симулант – все едно, че играят с панагюреца. Това постижение е първото за състезател от нашата община, а за България вероятно шахматистите с компютърен симулант са под сто.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.