Кристо се завърна в България

С изложба в Софийска градска художествена галерия

В своеобразно завръщане на родна земя на Кристо – Христо Явашев се превърна откритата на 14 септември изложба „Кристо и Жан-Клод: графики и обекти 1963-2014“ в Софийска градска художествена галерия. В нея са представени 130 оригинални номерирани отпечатъци и фотографии от Фолфганг Волц на творби на художникът-космополит и неговата творческа и житейска спътница.

КристоИзложбата проследява както хронологически, така и тематично израстването на Кристо като самостоятелен автор, а също и съвместната му работа с Жан-Клод, довела до осъществяването на едни от най-значимите проекти в съвременното изкуство.

Имената на Кристо и Жан-Клод отдавна са в учебници и енциклопедии. Те са неоспоримите колоси в съвременното изкуство, чиито проекти не оставят никого в прегръдките на безразличието. Мащабността и размахът на творческата мисъл са неподражаеми – те са друг свят, карат осезанията да се пробуждат, като че за първи път.

Кристо-и-Жан-Клод

Кристо и Жан-Клод в ателието, Ню Йорк, 1976 г. Фотография Фред МакДара

Христо Явашев – Кристо е роден на 13 юни 1935 г. в Габрово и произхожда от род на български индустриалци. От 1953 до 1956 г. учи в Художествената академия в София. През лятото на 1956 г напуска България и заминава за Прага, Чехословакия. През 1958 г. пристига в Париж, където среща Жан-Клод. През 1964 г. двамата се установяват за постоянно в Ню Йорк.

Жан-Клод също като Кристо е родена на 13 юни 1935 г. – още един от невероятните факти свързани с тях. Тя се ражда в Казабланка и произхожда от род на френски военни. Получава образованието си във Франция и Швейцария. Умира на 18 ноември 2009 г. в Ню Йорк.

Кристо: „Всички тези проекти са за свободата. Те се случват не защото някой държавен глава ги е харесал, някой министър на културата, някой президент на фирма или кмет; случват се защото художникът го иска и, разбира се, защото имат такива невероятни пропорции и присъствие. Никой не може да притежава, който и да е проект, не може да го купи, не може да го има, нито да къса билетчета за него. Всеки проект е демонстрация на свобода. Демонстрация на абсолютна свобода и тотална ирационалност. Светът може да мине и без Чадърите, Завесата в долината или Бягащата ограда. Няма друга причина те да съществуват освен поетическата, глобална креативност. Свободата е най-важната част от проектите и затова те не могат да останат, защото свободата е враг на притежанието, а притежанието означава постоянност …“

Кристо---Долен-Манхатън-опакован-1973

Кристо – Опаковани сгради в долен Манхатън, Бродуей Авеню № 2 и Ексчейндж плейс № 20, проект, 1980 г., цветен ситопечат

Проекти

Сред по-важните осъществени от тях проекти са: Стена от петролни варели – Желязната завеса, ул. „Висконти“, Париж, 1961-62.; Опакованият Музей за съвременно изкуство, Чикаго, 1968-69 г.; Бягаща ограда, Калифорния, 1972-76 г.; Опакован Райхстаг, Берлин, 1971-95 г.; Портите, Сентръл парк, Ню Йорк, 1979-2005 г.; Голям въздушен пакет, Оберхаузен, 2010-13 г. В процес на реализация са и няколко нови мащабни проекта.

Панагюрската следа

Малко известен факт е, че нашият музей притежава три произведения на Кристо, рисувани във времето, когато е студент в Художествената академия в София. Това са малоформатни учебни работи представляващи тематични фигурални композиции, които са част от творчеството на всеки един студент изучаващ изящни изкуства. В тях обаче личи, че още тогава бъдещият Кристо има сериозен потенциал. Живописните творби постъпват в музейния фонд още в началото на 80-те години на миналия век, като част от голямото дарение на Иван Деянов.

Тази малка сбирка от живописни творби на Кристо в музея ни, всъщност се оказва може би най-голямата за цяла България колекция на творби на световноизвестния автор.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.