Втори тур на изборите в областта. Аномалии или нормалности!

Червеният лидер на областта подаде оставка

Тодор-попов

Тодор Попов

Пазарджик. С прилично мнозинство на втория тур на изборите отново кмет на Пазарджик е Тодор Попов. Въпреки серията разкрития около впечатляващото му имотно състояние, пазарджиклии, обединени от предизборна формация с неговото име, му гласуваха доверие и го преизбраха за свой градоначалник през следващите четири години.

Дали това е знак за нормалност или аномалия тълкуват мнозина – в медиите и повече на тротоара, но фактът си остава най-истински. Негов съперник на балотажа бе избраникът на ГЕРВ в областния град, който отиде в резерва за след четири години. Така нашият областен център стана един от малкото, в които най-голямата политическа сила няма да управлява.

Стойно-Чачов-Стрелча

Стойно Чачов

Стрелча. Със същата въпросителна са тълкуванията и за загубата на досегашния кмет Иван Евстатиев. Противно на всички очаквания и коментари от рода на „той направи толкова много за общината”, стрелчани дадоха доверие на ново име – млад мъж със съдийско образование.
Противоречиви, но преобладаващо одобрителни бяха отзивите за Евстатиев доскоро, мнозинството признаваше и неговата добра подготовка за длъжността кмет на община, предвид многото му контакти, образование и предходен опит. Критикуваха го обаче за много неща – и дребни, и важни.
За кампанията АБВ събра видимо цялата си организационна сила и заложи на младия Стойно Чачов в името на една немаловажна за партията победа. Евстатиев май нямаше късмет с този залог на АБВ, който обаче не бе много неочакван, като се има предвид, че областният управител е от квотата на АБВ. По време на агитацията в Стрелча дойде дори корифеят на предизборните майсторлъци Румен Петков. После там отиде и Михаил Миков, но явно бе късно.

Георги-Петърнейчев

Георги Петърнейчев

Пещера. С адрес ГЕРБ е резултатът в община Пещера. Името на спечелилия кандидат е Николай Зайчев. Той е получил около 350 гласа повече от опонента си от БСП Йордан Младенов, който е син на досегашната председателка на общинския съвет в Пещера. Зайчев е получил на втория тур 52,2%, а Младенов – 47,7 %. Малка, но сигурна разлика.

В началото на тази седмица областният председател на БСП Георги Петърнейчев подаде оставка. В своята пресконференция той пое отговорност за лошите резултати на партията в пазарджишко. „По-слабо и неорганизирано Българската социалистическа партия никога не се е представяла на местни избори”, заяви той. Едновременно с това Петърнейчев призова за оставка и Янаки Стоилов, който бе областен координатор на партията. Петърнейчев обвини Янаки Стоилов за дезорганизацията в общинските структури, най-вече в Пазарджик и Стрелча, което е довело до лошите резултати на местните избори.

Радилово, общ. Пещера. Най-инфарктно са преминали явно изборите за кмет на село Радилово, община Пещера. Разликата между двамата първенци е само три гласа, а това винаги насочва към съмнения за грешки в преброяването. Въпреки това вече е ясно, че там ще управлява независимият Благой Харизанов – 517 гласа. Той е взел преднина пред досегашната кметица Елена Рядкова от ГЕРБ – 514 гласа.

Ракитово. На втория тур в община Ракитово спечели Костадин Холянов издигнат от ПК „Екогласност“ и подкрепен от левицата. Той е привлякъл 54,02 % от гласовете. Негов съперник бе досегашният кмет, издигнат от ГЕРБ, Любомир Петков, получил одобрението на 45,98 % от избирателите. е новият кмет на община Ракитово. Битката между двамата кандидати не е от вчера, като тя преля от бизнес към политика. И двамата имат фирми за първична обработка на дървен материал и производствените им бази са в Ракитово. Изобщо бялата община е свързана с този бизнес. В село Дорково кандидат за кмет бе също човек от този бранш Александър Мацанов от ГЕРБ, който е загубил от кандидата на БСП.

Kostadin_Koev_Velingrad_net[1]

Костадин Коев

Велинград. Кмет от ГЕРБ вече ще управлява Велинград. Това е младият д-р Костадин Коев който спечели убедително спрямо дългогодишно кметувалия Иван Лебанов. Любопитното при Велинград е, че там имаше много кандидати за кмет, издигнати от партии и местни коалиции. Няколко местни сдружения на мебелисти и дървопреработватели бяха издигнали свои членове за кандидат-кметове. Все пак Коев ще си има силна група от ГЕРБ – 10 човека.

Противно на очакванията ДПС в града има много по-нисък резултат от предишния път – съветниците от 9 стават 4. Сред тях, разбира се, е и Делян Пеевски, но всички знаят, че той ще освободи мястото си на следващия в списъка на партията.

Белово. На втори тур си избраха кмет в община Белово. Новият им кмет ще е „старият” – Костадин Варев, който спечели надпреварата с кандидата на ГЕРБ.

Септември. Седем бяха кандидатите за кмет на община Септември – на Народен съюз, ГЕРБ, БСП, Местна коалиция и т.н. Още на първия тур кандидатът на ГЕРБ Марин Рачев спечели с мнозинство от 54,5 %. Най-много ще са общинските съветници в общината също от ГЕРБ. Новият кмет победи досегашния Бощев, подкрепен от интересна коалиция от партии, сред които дори Движение 21. В Септември си имаха кандидат за кмет и съветници дори от Движение Напред България, начело със знаковото име Димитър Джамов, и си спечелиха 3,82 % гласове.

Като гледа изборите в Септември, човек ми мисли, че колкото по-зле е една община, толкова повече са кандидатите за кмет. Поне външно градът е далеч от представата за приятно за живеене местенце, видя „Време” съвсем наскоро. Същото е и в Ракитово, Костандово, Белово.

Батак. Интересен е резултатът от изборите в община Батак. Казваме интересен, тъй като противно на очакванията, там силни позиции има ДПС. Този път обаче битката е била между кандидатите на БСП и ГЕРБ, като предимство на първия тур още взима червеният кандидат Петър Паунов. При този кандидат май се потвърждава формулата на известен софийски пиар: когато човекът е свестен и пиар кампания не може да го провали. В Батак обаче най-многобройната група съветници ще са от ДПС. За тази листа са гласували 37,45 % от избирателите. Но да не забравяме, че извън Батак двете селища в общината са Фотиново и Нова махала, които са основно с турско етническо население. За ГЕРБ-съветници в общината са гласували – 25,84 %, за БСП – 15,14 %.

Градът ще се окаже един от оазисите на Движение 21, тъй като то си има над 4 % одобрение. Реформаторите са с половин процент повече от тях.

Брацигово. 35 % от гласоподавателите в община Брацигово са дали доверието си за листата и кандидата за кмет, издигнати от ГЕРБ. Спечелилият кандидат е Петко Петков, а сред общинските съветници ще доминират от спечелилата партия, на второ място са БСП съветниците с 12 % одобрение и нататък доста шарен състав. Общината е малка. В нея влизат осем села с малко жители. Но може би най-малката община е Батак или Ракитово.

Никола-Белишки

Никола Белишки

Панагюрище. Тук вече се знае. Печели ГЕРБ от първия път. Съветниците също са ясни: 10 ГЕРБ, 6 – БСП, 3 – Реформатори. 2 – Евророма. Енигмата тук е кой ще е председател на ОбС, дали Матанова ще се върне на поста си и кой ще стане шеф на „Комсо”. Недобър е съставът на ОбС коментират хората, ама кандидати за шеф дал Господ.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.