Акушерството не е професия, а съдба и призвание

Детето се появява на този свят благодарение на гениален „механизъм“ – раждането. Векове наред до родилката стои друга жена, която помага, възрастна или млада, обучена или самоука, майка или баба, просто акушерка.

Всъщност „акушерка” е сравнително ново понятие от времето, когато раждането постепенно се пренася от дома в болницата. Раждането под надзор на лекар и акушерка става задължително след Втората световна война.

10543696_10207909984044950_1867216399_n

Щастливата Нели, баба и акушерка

По-старото понятие, използвано в България и в другите славянски страни, е баба. То не се покрива с основното разбиране за баба (на внуци) и няма връзка с възрастта на жената. Понятието „баба“ като синоним на акушерка до такава степен трайно се е настанило в езика ни, че и до днес Денят на родилната помощ продължава да се нарича Бабинден.

На 21 януари тази година, в деня, когато отдаваме заслужена почит към хуманното дело на акушерки и гинеколози, разговаряме с акушерката от Панагюрище Неделка Гулекова.

Нели, както я наричат семейството и приятелите й, е от „чудотворците“, в чиито ръце се ражда чудото, което наричаме живот. Тя винаги е искала да стане акушерка. Вече повече от 35 години практикува тази професия. И въпреки че е присъствала на много раждания, появата на новороденото на бял свят всеки път й се струва като чудо.

„Добрата акушерка съчетава професионализма с търпението. Акушерството не е просто професия, а съдба и призвание“, сподели с „Време“ Нели.

За щастието да си част от магията на сътворението!

Здравейте и честит празник! Колко бебета са проплакали в ръцете Ви?

– За 35 години стаж навярно стотици. Отдавна съм загубила точната бройка, но всяко следващо раждане изживявам сякаш ми е първото. Същите трепети, същата емоция … Неповторимо е чувството да присъстваш там, където животът се ражда и сякаш с него и ти самият поемаш първата си глътка въздух. Като магия е.

Как минава един Ваш работен ден?

– Работният ден на една акушерка минава в грижи за бременни, родилки и бебета, но това е текущата работа. А най-хубавото, разбира се, са ражданията. Всяко раждане е едно прекрасно изживяване и за майката, и за персонала.

Нашата професия е изключително трудна и отговорна. За да станеш една добра акушерка и да бъдеш полезна, трябва преди всичко много да обичаш професията си, да си вложил в нея и ума и сърцето.

Какво повелява традицията за Бабинден?

– Празникът е посветен на родилната помощ, акушерките, родилките и здравето на децата. По стара традиция на този ден почитаме „бабата“, опитната жена, която е изпълнявала ролята на акушерка в миналото. Тогава бабата става рано и посещава домовете на децата, които е изродила през годината, а понякога къпала до 40-я ден. В къщите бабата идва с червен и бял конец, които завързва на децата, както и вълна, от която прави брада на момчетата и коса на момичетата, символизиращо пожеланието й да остареят и побелеят. Жените пък, които имат деца до 1 година, наливат вода от чешмата, слагат в нея босилек или здравец, приготвят сапун и нова кърпа. След това се ходи в дома на бабата акушерка за обредно поливане и миене на ръце. При миенето бабата хвърляла водата нагоре с пожелание колкото са капките толкова деца да се родят.

Как Вие и колегите Ви ще посрещнете Бабинден и имате ли някаква традиция, с която отбелязвате празника?

– Всяка година на 21 януари в болницата  отбелязваме празника с традиционно „измиване на ръцете“ на акушер-гинеколозите и акушерките, което се прави от младите майки, а вечерта „бабите“ празнуваме заедно. И тази година ще спазим отново традицията.

12607353_10207909984004949_1898965263_n

Част от „Бабите“ в Болницата са радостни и в делник, и в празник. С тях идва новият живот!

На Вас случвало ли Ви се е да изпълнявате ритуала по измиване на ръцете?

– Не, по-скоро съм била винаги от страната на „бабите“, но с голяма благодарност и признателност си спомням тези, които са „бабували“ два пъти и на мен.

Вашата професия, без съмнение, е обвита от една особена мистика. Да „поемаш в ръце“ новия живот сигурно е някакво страхотно усещане?

– Чувството не може да се опише. Раждането наистина е обвито в мистика. През годините, в които съм учила никога не съм си представяла, че отговорността е толкова голяма, когато започнеш да работиш и че ти ще си човекът, от когото ще зависят много неща.

В течение на времето се научава, но въпреки всичко трябва да имаш едно вътрешно изграждане на характера. Просто не всеки човек става за тази работа. Трябва да ти идва отвътре.

А дали сте доволна от това, което получавате обратно – от условията, от заплащането?

– В най-модерния медицински комплекс, в какъвто се превърна панагюрската болница условията за работа са повече от отлични. Надявам се модерната апаратура от най-висок клас и уютната обстановка в отделението, заедно с грижите на екип от доказани професионалисти,  да спечелят доверието на бъдещите майки.

Призвание ли е или професия акушерството?

– Призвание! Невероятно е призванието ти в живота да бъде едновременно и професия. За да работиш като акушерка трябва да имаш едновременно здрави нерви, бистър ум и голямо сърце, не голямо, а огромно сърце!

Българките все още сме жени, които сме готови да направим много за децата си, от зачеването им. Донякъде и затова се „мятаме“ от една крайност в друга, между избора на секциото пожелание или напълно естественото раждане.

Имайки опит от родилната зала и многобройните срещи с бъдещи и млади майки, какво Вие бихте посъветвала българската родилка като професионалист, майка и жена?

Няма нищо по-добро от нормалното раждане. Природата е създала жената да ражда по естествен път. Секциото не трябва да е мода, а само необходимост.

Вие сте баба на прекрасно момиченце. Как радостното събитие промени живота Ви? По различен начин ли възприемате Бабинден?

– Няма нищо по-прекрасно от това да си баба. А на моята внучка, аз съм „бабувала“, защото съм била и на раждането й. Безспорно раждането й промени живота ми и всеки миг прекаран с нея ми дава възможност да изживея радостта от това, че я има!

Какво ще пожелаете на себе си и колежките си акушерки?

– Ще пожелая на всички ни да работим все така усърдно и с голяма любов да посрещаме новия живот. Нека бъдем здрави, усмихнати и удовлетворени от избраната професия! 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.