Статия за доц. Шопов в престижно научно списание

Статия посветена на директора на Исторически музей – Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов излезе в декемврийския и последен за 2015 година брой на специализираното научно списание „История“. Автор на материала е доц. д-р Христо Темелски от Църковно-историческия и архивен институт в София.

Атанас-Шопов

Доц. д-р Атанас Шопов

В статията Темелски се спира на основни биографични моменти в кариерното израстване на доц. Шопов в полето на историческата наука. В диапазона на това израстване са визирани събития като завършването му през 1986 г. на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ и последвалото 16-годишно учителстване в Панагюрище. Авторът посочва, че наред с педагогическата си практика Атанас Шопов се занимава активно и с научно-изследователска дейност – през 1995 г. в съавторство издава „Разработки по история на България за ученици, учители – ЗИП, кандидат-студенти и студенти; 1998 г. издава монографията „Щрихи от живота и дейността на Атанас Петров Шопов (1855-1922 г.)“. Наравно с това събира документи и написва дисертационния си труд с тема: „Атанас Шопов и българският национален въпрос (1876 – 1913 г.)“, която защитава през 2003 г., а две години по-късно и издава в преработено издание под същото заглавие.

Христо Темелски споменава и фактите свързани с постъпването и работата на Ат. Шопов в Исторически музей – Панагюрище, като отбелязва: „през 2006 г. Ат. Шопов се разделя с просветната си дейност (като учител, бел. а.) и става уредник в Историческия музей в Панагюрище“. Посочва и важния факт на хабилитацията и получаването на научна степен старши научен сътрудник ІІ степен (сега приравнено на доцент) от него. И разбира се, поемането на директорския пост в Музея, случило се през 2013 г. вследствие на убедително спечеления от него конкурс.

История-списание-Наско-ШоповВ статията се споменава и големият брой авторски книги, които е издал до момента Шопов, в това число 6 монографии, 2 учебни помагала, 44 студии и научни статии, 45 научнопопулярни статии и 4 албума. От всички тези многобройни издания Темелски се спира по-обстойно на последното излязло през 2015 г., а именно – второто и преработено издание на „Панагюрци в Цариград през Възраждането“. „Авторът си е поставил за цел да издири и представи накратко плеядата панагюрци – търговци, занаятчии, книжари, учители и ученици, книжовници, духовници и пр., които пребивавали в тогавашната турска столица Истанбул (наричана от българите открай време Цариград), „дали своя принос в борбата за просветна, църковна и национална независимост“ и допринесли за „общото национално издигане и укрепване на българския дух в този космополитен център“, пише Темелски. Той отбелязва множество ценни за историческата наука качества на изданието, на които обаче няма да се спираме подробно тук.

В заключение Христо Темелски казва „трудът на Ат. Шопов „Панагюрци в Цариград през Възраждането“ заслужава висока оценка и е крайно време и е крайно време и други изследователи да последват примера му.“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.