Вино и поезия за сетивата

Писателят Георги Атанасов разкри кой е „осмият цвят на бялото“

Осмият цвят на бялото е усет, той не се вижда и не може да бъде докоснат“. Така поетът, писателят и журналистът Георги Атанасов обясни какво послание носи името на новата му книга „Осмият цвят на бялото“.

В студената и мразовита вечер на 22 януари, Атанасов беше гост на първия за тази година Литературен салон на НЧ „Виделина“ и ЛК „Виделина“. На творческата вечер присъстваше и неговият редактор Георги Рачев.

георги-атанасов-и-георги-рачев

Поетът и журналист Георги Атанасов (вляво) и неговият редактор Георги Рачев гостуваха на първия Литературен салон в Панагюрище за 2016г.

С чаша хубаво вино в ръка ценителите на стойностната литература имаха възможността да поговорят с гостите за живота, какъвто самите ние го съзнаваме и за поезията, която се „чете“ със сетивата.

Поезията е за нещата, които усещаме, но сетивата ни не ги „регистрират“, сподели още от своите виждания Георги Атанасов. Според него „поетите стигат там, където човекът не не може, зад границата …“, а можеш ли да пишеш поезия, значи можеш да пишеш всичко. Защото поезията е върхът на словото, защото поетът знае всички значения на думата и борави умело с тях!

”Осмият цвят на бялото” е естествено продължение на издадените от автора през последните три години поетични книги „Опаковани различия” и „Зеленика” като екзистенциална философия и на нейното естетическо поетично изобразяване. Авторът умело ни води от спомена към въобразеното; събира в една органична цялост далечното и близкото; рисува образи на предела на сетивното и от там – в безпределното; открива космоса в себе си и над себе си; ярко разграничава всичкото от единственото; търси различията между правилното и истината, между преходното и вечното.

Тази книга, както и предишните две, са насочени към четящата поезия публика, без възрастови ограничения, но с достатъчна култура да възприема образност без излишни усложнения и далечна от естествения поток на мислене метафоричност.

Доказателство за високият интерес към тази поезия е приемането от широката публика на вече издадените книги и най-вече в социалните мрежи.

Георги Димитров Атанасов е роден на 17.12.1951 г. Завършил е Висше народно военно артилерийско училище – Шумен (1974) и журналистика в Софийски университет “Св. Климент Охридски” (1987). Бил е офицер от артилерията, редактор, завеждащ на редакция за художествена литература и главен редактор на Военно издателство, работил е за връзките с обществеността на БАН, журналист в списание “Български воин”, вестник “Българска армия” и др. Автор на три поетични и една белетристична книга, едно научно изследване, сценарии на телевизионни предавания. Водещ на предаване за младите в Националното радио. Носител на Наградата на София в Националния поетичен конкурс „В полите на Витоша” за 2010 г. Член на Съюза на българските писатели. Водещ на научното телевизионно предаване „Гранично познание” и на социално телевизионно предаване с „жива връзка” „Тази нощ” през 2001 г. Председател на Сдружение „Форум Демокрит” от основаването му през 2002 г. Живее в София.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.