Библиотеката търси най-добрите автори на детска поезия

библиотека

Градската библиотека в Панагюрище организира и тази година Националния конкурс за непубликувана поезия за деца „Стоян Дринов“. Събирането на творбите стартира на 1 февруари и ще продължи до 5 май.

Всички, които желаят да участват в конкурса могат да изпращат своите творби на адреса на библиотеката – гр. Панагюрище 4500, Общинска библиотека „Стоян Дринов“ и имейл адрес – stef.rap@abv.bg.

Материалите трябва да бъдат стихотворения или поемки с детска тематика, да не са публикувани, като също може да се изпращат до 2 (две) творби – в два екземпляра.

Първа награда е в размер на 350 лв. Втора награда – 250 лв. Трета награда – 100 лв.

Наградите ще бъдат връчени на 31 май 2016 г. в Общинска библиотека “Стоян Дринов”. Резултатите от конкурса ще бъдат публикувани във вестниците “Време”, “Оборище”, “Марица – Пазарджик”, “Словото” и специализирани литературни сайтове.

За историята на конкурса

От Храма на книгите споделят, че началото на конкурса е свързано с Решение № 287 от 26. 04. 1995 г. на Общински съвет – Панагюрище, библиотеката да носи името на детския писател-класик Стоян Дринов. Идеята за конкурса се ражда спонтанно, но не и анонимно. Неин автор е завеждащ тогава отдел „Изкуство“ към библиотеката – Спаска Тасева. Конкурсът е общински и включва участие на деца и възрастни в две възрастови групи. Пръв председател на литературното жури е детският писател Продрум Димов.

Второто издание на поетичния конкурс през 1996 г., минава под знака на 120-годишнина от Априлското въстание и е с тематична насоченост – „Априлий 1876-а – най-българското време“. Тази и следващата година председател на журито е панагюрският поет (в момента председател на Съюза на българските писатели) Боян Ангелов.

През 1998 г. конкурсът разширява своите географски граници и от общински прераства в регионален. В журито, представлявано от Боян Ангелов, влизат и поетите Петър Андасаров, Петър Динчев, и литературният критик Благовеста Касабова.

Следващата 1999 г. се ражда и смелата идея от регионален конкурсът да стане национален и да бъде за детска поезия. Съвместно с редакцията на в.“Български писател“ тази мечта става реалност. Главните редактори на вестника – поетите Лъчезар Еленков и Димитър Христов имат голям принос за популяризирането на конкурса. Идеята на конкурса е да стимулира по-широк кръг писатели да създават нови вълнуващи творби за младите читатели.

Своето име в историята на конкурса вписва и обичаната детска поетеса Леда Милева, председател на журито през 2000 година.

През 2003 г. по идея на главния библиотекар, Невена Гугова, във връзка с 120-ата годишнина от рождението на Стоян Дринов се издава сборникът “Национален конкурс Стоян Дринов: Поезия за деца”. В него в хронологичен ред са представени наградените творбите от деветте издания на конкурса. В следващите години литературният конкурс придобива голяма популярност, включват се все по-голям брой участници от цялата страна, получават награди изтъкнати поети и творци, мужду които са Петър Динчев, Дида Гемиджиева, Първолета Маджарска, Петя Александрова, Павлина Павлова и Иван Вълчев. В журито участват Димитър Милов, Тома Бинчев, Димитър Христов, Николай Милчев, Атанас Звездинов, Георги Константинов, Лидия Стоицева и др.

Националният литературен конкурс за детска поезия „Стоян Дринов“, ще премине в бъдещето ведно с неповторимите стихотворения, които пишат нашите прекрасни поети.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.