Към българската история – с любов и признателност

Или как учител и ученици се грижат за българската история

Един проблем с национален характер, не ми дава мира. Въпреки, че последствията, с които се намери някакво решение, не закъсняха. Но някак, все още не мога да се примиря, че въобще проблемът се случи. Случи се след толкова години, през които той не подлежеше на никакви съмнения, дебати, преосмисляне… И да, за мен е проблем! За други може и да не е, но за мен ще си остане едно безсмислено и голямо недоразумение, което българският народ трябваше да понесе, и което бе доказателство за начина, по който се опитват да манипулират съзнанието ни, че сме преди всичко БЪЛГАРИ! Доказателство за намесата на чужди фактори и влияния, които по не знам какви си причини целят обезличаването ни като нация. Доказателство, за продажната същност на българските политици!

За хората, които слушат новини и четат вестници, може би вече е ясно, че говоря за опита на едно „просветно” министерство да подмени своята история. Става въпрос за нелепото желание историческият термин (дума или както искате) „робство”, да бъде заменен с думата „съжителство” и един исторически и литературен шедьовър, наречен „История славянобългарская”, да отпадне от учебната програма за шести клас?!

Много се изписа и изговори за това. Аз съм далеч от мисълта, че мога да правя обстойни анализи, които да имат каквато и да е тежест. Но като българка, се вълнувам. И не мога да се примиря с факта, че история, градена над 1300 години, може да се подмени с едно щракване на пръсти. Съжителство може и да има, но днес! Тогава, е било робство! И това „тогава”, е българският гръбнак, който трябва да държи главите ни изправени! И само от нас зависи как ще преосмислим фактите, които освен доказани и документирани в исторически източници и прочее, са рисувани в картини, възпети са и описани от поети, писатели, журналисти, свидетели на онова време. От нас зависи как ще подходим към тези, които правят жалки опити да посегнат на това толкова изстрадано минало, което не ни прави роби, както някои се опитват да преиначат нещата, а ни прави герои. От нас зависи как ще реагираме на този проблем, който уж се опитва да изглади етническите различия, а в същото време май прави точно обратното. От нас зависи и как ще напишем съвременната си история, така че един ден да не ни е срам от света, а най-вече от нас самите. Едно обаче е сигурно: никой няма право да подменя исторически факти. Толкова! Последствия, разбира се, имаше. След като се надигна вълна от обществено недоволство беше уволнен просветният министър, а министър-председателят обеща, че терминологията няма да бъде променена… Ще поживеем, ще видим…

За друго ми беше мисълта. Историята си е история, керванът си върви! Какво правим ние, днешните люде? Какво правим, за да може тази история да не умира и да бъде толкова интересна, за да не се налага да я изтриват – от учебниците, от паметта ни, от душите ни?

Затова толкова се зарадвах, като открих публикация на фейсбук страницата на ОУ „Проф. Марин Дринов”, в която семпло, но достатъчно, беше описано как петокласници и шестокласници изучават българската история и как тяхната учителка им я поднася и представя.

Интересни и нетрадиционни методи на обучение за поредна година използва Стоянка Чернирадева в часовете по „История и цивилизация”, пише на страница.

М-Дринов-урок-историяУчениците от петите класове в часовете по История и цивилизация са влезли в ролята на книгоиздатели и са създавали книги от различни материали, в които е бил разказан животът и дейността на владетелите от Първото Българско царство. За изработването им те са използвали както съвременни технически средства (черно-бял и цветен принтер), така и бои, и четка, с които в част от книгите са рисували ръчно портретите на българските владетели и историческите карти. Някои от учениците са оформили външния облик на творбите си по интересен начин, като са обработили хартията, за да изглежда състарена, а писмената – златни.

Нетрадиционни начини за мотивиране на учениците Стоянка Чернирадева и използвала и в часовете при шестите класове по СИП „История и цивилизация”. Темата при тях е посветена на Априлското въстание. Във връзка с това учениците са посетили Дудековата къща, която е архитектурно-историческа забележителност в Панагюрище от епохата на Възраждането. Там те са се запознали с възрожденския бит и култура. „За българина къщата е не само сграда, а и символ на семейството, на традициите и устоите на обществото, храм на българщината”, добавят към публикацията си от училището. Чрез темата за възрожденската къща учениците са успели да се докоснат до житейската цел на българина, до смисъла на съществуването му, а именно – с изграждането на дом, който да приюти челядта и да завещае покрив на наследниците му.

След посещението в Дудековата къща, учениците са направили макети на възрожденски стаи от подръчни материали.

Освен това, дриновци плануват историческа разходка из България, в която да се запознаят с възрожденски къщи от различни краища на страната ни, носещи най-типичните черти на българската архитектура от съответната епоха. За целта още сега те са закупили хартиени модели, пресъздаващи българското възрожденско село от 19-ти век, които включват къщи, характерни за различни области на страната. Моделите са на Възрожденско село, Млъчковата къща (Копривщица), Александрови къщи (Златоград) и Попангеловата къща (Трявна). В последствие те ще бъдат изложени в кабинета по История и цивилизация и ще бъдат използвани в образователния процес.

Няма какво да добавя! Освен това, че ако искаме да съхраним историята и съзнанието си на велик народ, преборил се с толкова трудности, изстрадал, търпелив и добронамерен, то не ни трябва нищо друго, освен едно, и то е: Любов! Любов към дом и Родина, към близки и приятели, към училището, към професията, към младите хора.

Докато има такива учители като Стоянка Чернирадева, ще бъда спокойна, защото тя явно е прозряла, че утре, започва от днес!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.