Планинско градче в Италия носи името България

Знаете ли, че има едно малко планинско градче в Италия, което повече от 15 века носи името България – Celle di Bulgheria (на италиански). Градчето се намира в провинция Салерно, Южна Италия.

България се издига на няколко километра от Средиземно море. Името му идва от българските заселници, дошли по тези земи преди повече от 15 века. В подножието на планината България (Monte Bulgheria) се намира и градчето Celle di Bulgheria (селището на България), взело името на самата планина.

Celle-Di-BulgheriaПланината България, изглежда като голям лъв, който сякаш е легнал за почивка, с очи, обърнати на изток. Жителите на общините в подножието му и досега смятат, че лъвът е там, за да ги защитава.

Самото градче е много малко и има около 2000 жители, които го обитават. В него забележителни са две неща – старият каменен площад Palazzo De Luca и църквата, посветена на Madonna della Neve или (Мадоната на снега) с олтар от 1700 г., изработен от мрамор в ярки цветове – бяло, червено, оранжево, синьо и тъмно зелено.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.