Област Пазарджик с двойно повече белодробно болни спрямо другите области

Отчетените болни с белодробни заболявания в област Пазарджик през изминалата година са над два пъти повече от средния брой за страната е казал пред Радио „Фокус” – Пазарджик д-р Никола Пенчев, управител на Специализираната болница за лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания в Пазарджик. Той е пояснил, че става въпрос за хоспитализирани болни, тоест, хора, които са престояли в болниците в цялата област през годината. Точната цифра на белодробно болните трудно да бъде уточнена заради миграционните процеси, които текат много интензивно в Пазарджишки район и особено сред ромското население, е казал още медикът.

белодробно-болниПо негови думи е успокоително, че в подготвяната Областна здравна карта за област Пазарджик не се предвижда намаляване на леглата в Специализираната болница за лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания. За нея се предвижда леко завишение на леглата, тъй като по стандарт те би трябвало да са малко повече, но окончателното определяне на техния брой ще стане по-късно, след приемането на Националната здравна карта, която е все още в проект.

Висока заболеваемост от дихателни инфекции е регистрирана в Пазарджик в дните от 8 до 14 февруари, съобщават от Регионалната здравна инспекция в Пазарджик. Случаите на остри респираторни заболявания са 135, а пневмония са развили 32 души. Заболеваемостта е стигнала 190,83 на 10 хиляди души, но като цяло леко се е понижила, в сравнение с предходната седмица. Най-засегнатите възрастови групи са от 15 до 29 години. В област Пазарджик все още няма потвърден случай на грип.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.