Всички средства по ЛИДЕР са усвоени от нашия МИГ

Панагюрище изключено в новия програмен период

Отчет за работата през първия програмен период направи екипът на МИГ „Панагюрище, Стрелча, Лесичово“. За събитието си МИГ-ът покани успешни бенефициенти, медии и кметове от трите общини в гр. Стрелча. И мястото на действието не бе избрано случайно, разбраха всички от декларацията, която прочете преди деловата част ръководителят Лучко Македонски.

Лучко-МакедонскиСвоето категорично отрицание към постъпката на екс кмета на общината Иван Евстатиев изразява екипът на МИГ. Нещо повече, според Македонски е имало опит от страна на кмета да се „посочват проекти и хора, които трябва да спечелят“ по съответните мерки. Фактът, че отчетът се провежда в Стрелча, говори за подкрепата, която отправя екипът на организацията към жителите на града – честни, трудолюбиви и благородни хора, които не понасят насилието.

Първият договор за България бе тук

МИГ „Панагюрище, Стрелча Лесичово“ бе изграден в първата вълна по програма ЛИДЕР и пръв подписа договора си с Разплащателната агенция през октомври 2011 г. Макар системата на ЛИДЕР да тръгна малко късно в България, местното формирование се справи отлично с работата си, както видя аудиторията от числата, споделени в подробната презентация на форума.

Любопитно бе да се чуе, че тук е подписан първият договор с бенефициент, спрямо всички МИГ-ове в страната, тук е подписан е най-малкият договор, за под 10 000 лева, обаче изпълнен по правилата, разплатен навреме и с инвестиция, която бързо е дала резултати.

Най-много подадени и изпълнени проекти

Няколко любопитни и най-важното положителни, факти има вече в историята си МИГ-ът в първия си програмен период.

С 3 880 752 лева е разполагал екипът на Л. Македонски, насочен към потенциалните бенефициенти по Селската програма. 6 покани за представяне на проектни предложения са отправени от есента на 2011 до есента на 2015 г. Подадени са общо 106 проекта, одобрени са 87, успешно изпълнени – 85. И това е най-високото постижение в сравнение с идентичните организации в цялата страна.

В момента екипът на МИГ „Панагюрище, Стрелча, Лесичово“ се подготвя усилено за работа по дейностите си в новия програмен период, който ще продължи до 2020 г.

Частниците по-коректни, общините – с колебливи резултати

Право да кандидатстват в първия период, което се отнася и за новия при функционирането на т.нар. ВОМР, имаха публични власти, неправителствен сектор и частен бизнес. Средствата за последния бяха почти милион повече от сбора на другите две и всички проявиха достатъчен интерес. Най-много частни проекти са изпълнени в Панагюрище – 20, после в Стрелча – 13 и в Лесичово – 7, което е нормално, предвид броя на жителите в тях.

„По-голяма е усвояемостта на средствата от частните бенефициенти, – акцентира вниманието на аудиторията Лучко Македонски – Те изпълниха проектите си с по-малки финансови корекции, т.е по-дисциплинирано, качествено и в срок“.

Интересни и най-важното – практични и полезни за развитие на бизнеса машини и съоръжения са закупили бенефициентите по Селската програма при кандидатстването си към МИГ-а. Закупени са трактори, прикачен инвентар, други пък са създали трайни насаждения, както и инсталации за преработка на първична селскостопанска продукция. Има инвестиции и в хотелиерството, в някои промишлени дейности, туристически пътеки, фитнес и пр. Общинските ръководства пък са се постарали да разработят проекти, насочени към читалищата.

В резултат от общо 22 селища в района на МИГ „Панагюрище, Стрелча, Лесичово“ в 18 се е изпълнил поне по един проект. Създадени са 49 нови постоянни работни места и 12 сезонни.

Панагюрският микробизнес аут от ЛИДЕР

През втория програмен период Воденото от общностите местно развитие по ЛИДЕР ще продължи работата. Средствата, с които ще разполага до 2020 година екипът на Македонски е същият като през първия период. Но и тук има нещо любопитно. Само ме то е с отрицателен знак засега. Това Македонски разясни пред аудиторията с видимо вълнение и неодобрение. Оказва се, че е пред провал прехвърлянето на средства от другите оперативни програми към ЛИДЕР, както бе заявено неотдавна. „Управляващите органи по ОПИК, ОПРЧР, ОПРР един по един се отказват от идеята да прехвърлят средства към ЛИДЕР, който доказа своята полезност за местните общности“, заяви Македонски и поясни, че в момента текат усилени разговори на високи нива в страната, за да се преодолее тази негативна промяна, предвидена и очаквана от Брюксел.

И още един факт, който изненада аудиторията. Град Панагюрище в неговите строителни граници по ПУП, е изключен от възможността за кандидатстване към МИГ-а. Вероятно причината е, че градът вече се брои за по-напреднал и влиза в приоритетите на други програми. Това означава обаче, че микро бизнесът, регистриран тук и с дейност тук, няма да може да кандидатства с проекти. Микропредприятията от Панагюрище обаче ще могат да кандидатстват с проекти по Селската програма, които са извън обсега на МИГ-овете и където грантовете са доста по-високи.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.