Тържествено честване на 100-годишнината от Априлското въстание

40 години експедиционен отряд „Райна Княгиня“

В този брой публикуваме последната страница от дневника на славните отрядници, в която те са записали как е отбелязана 100-годишнината от славната Априлска епопея.
Освен, че те са били тези, които са посрещнали официалните лица на тържествата още на входа на Панагюрище, на чешмата „Мечата глава”, с китка здравец, са станали и свидетели на откриването на Мемориалния комплекс „Априлци”, и са участвали в заснемането на документален филм, който със сигурност се съхранява във фонда на Българска национална телевизия до днес. С огромно вълнение сега те си спомнят тази годишнина и разказват как са се качили на официалната трибуна по време на вечерната заря-проверка.
Вие, уважаеми читатели, ще имате възможността в този брой да видите уникални снимки от този ден. Снимки, които не са публикувани никъде досега.
Екипът ни изказва огромна благодарност на Градски исторически музей, че ни ги показа и разреши да публикуваме на страниците на „Време”, което пък от своя страна направи възможно илюстрирането на материала, тъй като в архива на Експедиционния отряд няма фотографии от този ден.
Ето какво ни разказва дневникът:

Още рано сутринта централният площад бе изпълнен с участниците в Националния митинг-събор по случай славната годишнина. С възторжени ръкопляскания присъстващите посрещнаха първия секретар на БКП и председател на Държавния съвет Тодор Живков, неговата дъщеря Людмила Живкова, трима внуци на известния с репортажите си за Априлското въстание кореспондента на вестник „Дейли нюз” – Мак Гахан; Захаринка Гронбах – Стоянова – дъщеря на Захари Стоянов, живуща в Германия, с която преди месеци, отрядът ни се беше свързал; художничката Олга Брадестилова.

Тодор-Живков-пали-Вечния-огън

Генералният секретар на ЦК на БКП и председател на Държавния съвет Тодор Живков открива Мемориален комплекс „Априлци“, 2 май 1976 г.

Ние посрещнахме официалните лица и ги закичихме с юбилейни медал за сто годишнината и лента. Бяхме облечени с въстанически куртки. Под звуците на военния оркестър се качихме на трибуната заедно с тях.

След митинга ние и официалните лица се отправихме към националния паметник „Априлци”, издигнат на хълма Маньово бърдо, където през 1876 са се водили кървави сражения с турската войска. Тодор Живков преряза лентата на паметника и запали Вечния огън, пренесен от грандиозния Национален паметник на връх Столетов – Шипка. После всички разгледахме паметника, сътворен от доц. Димитър Даскалов, проф. Велико Минеков, проф. Секул Крумов, арх. Иван Николов и арх. Богдан Томалевски.

Бяхме много щастливи, когато по телевизията излъчиха посрещането на официалните лица и самото тържество.

(2 май 1976)

В следващият брой ще ви срещнем с отрядниците, но вече наши дни. Те ще ни разкажат какво си спомнят от тези динамични две години, когато са били част от Експедиционния отряд „Райна Княгиня”, с какви чувства се връщат към отминалото време, за екскурзиите и походите, за срещите и разговорите, за всичко, което е оставило трайна следа в техните сърца. Очаквайте!

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.