Изложба за Априлското въстание се откри в Музея

Изложба „Паметни личности и събития от Априлската епопея“ бе открита в Историческия музей този вторник, 5 април. Тя е съставена от общо 19 произведения на изобразителното изкуство – живопис и графика.
Изложбата бе открита от директорът на Музея доц. д-р Атанас Шопов, който заяви, че още преди самото й официално откриване, тя вече е успяла да привлече любопитните погледи на посетителите на Музея.

Наско-Шопов-изложба-Априлско-въстаниеЕкспозицията включва портрети на изявени личности и дейци участвали в подготовката и избухването на Априлското въстание, а също и сюжети от сраженията между въстаниците и турските поробители. Главно място в изложбената зала е заела голямоформатната фигурална композиция „Великото народно събрание в местността Оборище“ от Лука Перфанов. В началото на изложбата пък е поставен портрет на Райна Княгиня от същия художник. Показана е и поредица от сюжетни графики от Веселин Стайков.

„Показаните в изложбата творби съставляват малка част от богатия фонд на Музея“, заяви още доц. д-р Шопов.

изложбаПрипомняме, че други три картини от фонда на Музея ще участват в изложбата „Сътворяването на свободата: Априлското въстание в българското изкуство“, която ще бъде открита на 21 април в Галерия „Средец“ в Министерство на културата в София.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.