Грамотността на съвремието ни

Панко Анчев е тазгодишният носител на наградата за литературна критика „Нешо Бончев“

„Да си критик е призвание, а в днешно време критиката е сведена до рекламна дейност. Но никой не се замисля, че смъртта на критика, означава смърт за литературата!“

Това бяха част от думите на тазгодишния лауреат на наградата – критикът Панко Анчев, минути след връчването на отличието му.

Тържествената церемония се състоя на 31 март в Историческия музей и беше финалът на патронния празник на СОУ „Нешо Бончев”.

Веска-Барова

Веска Барова

Официални гости на събитието бяха председателят на Общински съвет – Панагюрище Христо Калоянов, кметът на община Панагюрище Никола Белишки, зам.-кметовете Галина Матанова и Георги Павлов, председателят на фондация „Съкровищата на Панагирик“ Иван Станчев, предишни носители на наградата за литературна критика Катя Зографова и проф. Симеон Янев, поетът Димитър Христов, учители и ученици.

Почетните плакет и грамота бяха връчени на Панко Анчев от кмета на Панагюрище Никола Белишки. Критикът бе единодушно определен за носител на наградата на тазгодишното заседание, провело се на 23 март. Журито беше в състав от доц. д-р. Венцислав Велев – началник отдел „Регионални дейности“ в Министерство на културата, Галина Матанова – зам.-кмет „Хуманитарни дейности“ на община Панагюрище, проф. Симеон Янев – литературен критик, Катя Зографова – носител на наградата „Нешо Бончев“ за 2015 година и Иван Станчев – председател на фондация „Съкровищата на Панагирик“.

Преди връчването на наградата, в информационния център към залата трезор в Музея, беше открита ученическа конференция „Изкуството да имаш последователи – лидерите на мнение и грамотността“. Участници бяха учениците от 11 б клас и техният ръководител и модератор на проекта Милка Пискова.

Единадесетокласниците бяха направили пилотно изследване с помощта на анкета и така бяха успели да разберат кои са лидерите на обществено мнение в Община Панагюрище.

Анкетата е проведена сред 132 граждани в периода от 1 до 25 март, а резултатите от нея са определили следните лидери на мнение в община Панагюрище: проф. д-р Лъчезар Цоцорков, Никола Белишки, Галина Матанова, Веселина Ралчева, Веска Барова, Стоян Василев – предприемач, Веселина Велчева – журналист, Павлина Вайсилова – журналист и учителите, които формират мнението на учениците.

Ивелина Паланкалиева, Симона Кръстева, Ралица Тенекеджиева, Цветелина Цветанкова, Никола Кацарев, Елена Найденова и Никола Кроснаров презентираха различни теми, свързани с пътищата към успеха.

Младите хора поднесоха на аудиторията изключително интересни презентации по няколко теми, при това по един нестандартен начин, изпълнен с дух на творчество и младежко настроение. Те направиха „показно” на възрастните какво значи да се говори интересно по важни теми и с умни идеи, така че споделеното да се запомни и осмисли. С интелектуална натовареност, а не фалшиви заучени фрази бяха наситени младежките презентации, за разлика от някои изказвания от възрастните, за жалост. Така учениците от панагюрската Гимназия за пореден път „отместиха” затлаченото от дребнотемие ежедневие на възрастните към по-вечните теми. Особено ценен бе акцентът за грамотността и за това със сигурност има решаващо значение интелектуалното и професионално присъствие на преподавателя по български език и литература Милка Пискова, ръководител на младежкия проект.

„Благодаря на всичките си ученици, че заедно успяваме да направим настоящето такова, каквото ни харесва – провокиращо, вдъхновяващо, с идея за бъдещето“, изрази радостта си Милка Пискова.

Своята благодарност към учениците и съвети за успешен старт в живота споделиха и избраните лидери. Пръв сред лидерите изрази своето мнение кметът на Панагюрище Никола Белишки. Градоначалникът подчерта, че винаги трябва да знаем своите цели, защото „няма попътен вятър за хора без посока“. Той отдели доста голяма част от изказването си, за да подчертае и ролята на добротата, на добрите хора, на идеята за сътворяване на добри дела.

В края церемонията миналогодишните носители на наградата Катя Зографова и Симеон Янев връчиха грамотите от поетичния конкурс „Младите дарования на СОУ „Нешо Бончев“.

Спаска Костуркова
Веселина Велчева

Повече снимки от събитието може да видите тук.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.