Кръгла маса под патронажа на Маргарита Попова тук

Кръгла маса, посветена на Априлското въстание, ще се проведе на утре, 20 април в Панагюрище. Това ще е едно от вдъхновяващите събития в чест на героите от Априлската епопея от преди 140 години, донесла свободата на България.

Серията събития в Панагюрище и в центровете на другите четири революционни окръзи, които преди 140 години запалиха кладата на османската империя, са знак за почитта, която съвремието ни изразява към саможертвата на предците си.

маргарита-попова

Маргарита Попова

Форумът е част от този съвременен контекст, който, надяваме се, децата и младите хора ще пренесат през десетилетията напред, за да я има българската памет и дух, както ни завещаха предците. Студенти по журналистика от български висши училища ще представят историята на Априлското въстание в четирите революционни окръга, а особен акцент в посланията на форума ще е отразяването на драматичните събития от април 1876 г. в европейската и световна журналистика от стари и по-нови времена.

Очаква се в кръглата маса да участват личности като проф. Андрей Пантев, журналистите Петър Волгин и Александър Симов, представители на посолства, ректорите на четири български университета и др. Модератор на дискусионния форум ще е проф. Ваня Добрева, преподавател в Библиотекарския университет, бивш министър на образованието.

Патрон на форума ще е вицепрезидентът на България Маргарита Попова. Организатори са Фондация „Героите на България“, Община Панагюрище и „Брод за България“.

Събитието ще протече в две части:

Първа тържествена част – „Героите на България“, включваща шествие от площад „20-ти април“ до Исторически музей – Панагюрище и награждаване на победителите от Националния конкурс „Народните будители и аз“, посветен на Априлското въстание.

Втора част – в зала Исторически музей – Дискусия на тема „Априлското въстание – брод към свободна и независима България“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.