Пловдивски квартет спечели „Живия пламък” на „Родолюбие”

Участниците от община Панагюрище отново са сред наградените

родолюбие-2016

„Родолюбие“ е вече наистина престижен национален конкурс, доказващ силата на българския дух и българската песен. Тази година на панагюрската сцена в театъра, на 16 и 17 април, се качиха 350 участници от цялата страна. Фестивалът бе посветен на 140 години от избухването на Априлското въстание и 160 години от рождението на Райна Княгиня.

И тази година с откриването на „Родолюбие” се състоя традиционното празнично шествие, водено от мажоретен състав при ОДК и Духов оркестър „Делчо Радивчев” при НЧ „Виделина” към Вечния огън на Мемориален комплекс „Априлци”.

Фестивалът бе официално открит от неговия патрон – кметът на Панагюрище Никола Белишки. Той изрази гордостта си, че за дванадесети път на панагюрска сцена ще звучат патриотични песни, изпълнени от младите таланти на България и пожела пламъкът на родолюбието да грее в сърцата на всички българи.

В продължилата два дни конкурсна програма млади певци от цяла България демонстрираха пред жури и публика своя талант.

Официална церемония, тържествена атмосфера и много награди сложиха края на тазгодишното издание на „Родолюбие”, на следващия ден, 17 април. Носител на „Живият пламък“ тази година е квартет „Магия” – „Арт Войс Център“, град Пловдив, с музикален ръководител Руми Иванова. Наградата връчи заместник-кметът „Хуманитарни дейности“ и председател на Организационния комитет на фестивала Галина Матанова.

Всички участници се представиха повече от добре и доказаха, че пазят жив патриотичния български дух. Техните изпълнения бяха оценявани от компетентно жури в състав: Хайгашот Агасян, Светослав Лобошки и Дочка Кацарева.

Сред призьорите и тази година отново се наредиха и музикални дарования от община Панагюрище.

Виктория Манева и нейният вокален педагог Нона Немигенчева. Виктория, освен златния медал в своята възрастова група, завоюва и специалната награда на „Асарел-Медет“ АД

Виктория Манева и нейният вокален педагог Нона Немигенчева. Виктория, освен златния медал в своята възрастова група, завоюва и специалната награда на „Асарел-Медет“ АД

Със златни медали в своите възрастови групи си тръгнаха: Виктория Манева и Цветелина Шопова; сребро за Габриела Шкодрева, Цветелина Шопова, Десислава Кючукова, Стойко Шопов; бронз за Надежда Ковачева, Цветина Лискова, Николай Дерменджиев, Иван Бондар, Йорданка Димитрова, Дейвид Белишки. Виктория Манева получи и още една специална награда – тази на „Асарел-Медет“ АД.

Но най-важното не са наградите, а обичта, която показаха всички желаещи да пеят български патриотични песни. Защото живо е чувството за национална принадлежност, а който не познава и не тачи своята музика е обречен на забрава.

Снимки от двата дни на „Родолюбие“ вижте ТУК и ТУК

 

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.