Международно участие в Третия шахматен турнир „Панагюрище – 2016“

62 състезатели се включиха в двудневната надпревара

Трети шахматен турнир „Панагюрище – 2016“ се проведе през изминалия уикенд в „Арена Асарел“. В него се включиха и шахматисти от Гърция, което издигна неговия статут до международен. Общият брой състезатели спорещи за титлата бе 62.

шах-сеансШахматният форум бе открит още в петък, когато международните майстори Димитър Лалев и Атанас Димитров проведоха сеанс на общо 25 дъски. Той завърши при резултат 23:2 точки в полза на сеансьорите. С победа се поздрави Нона Мирчева от Шумен, а равни резултати постигнаха панагюрците Николай Немигенчев и Петьо Караджов.

В събота, официален старт на състезанието бе даден с виртуозното изпълнение на цигулка на химна на Европа „Ода на радостта“ от Гинка Юрукова, която е и член на Шахматен клуб „Оборище“.

Турнирът се проведе в 6 кръга по Швейцарската система. Първите три от тях бяха изиграни в събота, а останалите три в неделя, след което се състоя и церемония по награждаването.

шах-призьори

Челната тройка на Турнира

Шампион на Турнира стана Кирил Димов от Пазарджик, който спечели 5,5 т. от 6 възможни. Второ място зае Виктор Боев, а третоИвайло Кирилов и двамата от шахматен клуб „Пловдив“, и с по 5 точки.

При жените първа стана Нона Мирчева от отбора на „Шумен“ с 4,5 т., следвана от Цвета Василева от „Локомотив“ – Пловдив с 4 т.

В категория „Сеньори“ на първа позиция застана Михаил Чуклев, а на втора – Стефан Пенев от ШК „Оборище“ – Панагюрище.

При неградираните състезатели Иван Шопов застана на първо място с 4 т, следван от Анатолий Бабачев с 3 т.

В категория „Местен състезател“ първите две места спечелиха Николай Немигенчев и Христо Костурков.

Отлично се представиха и момичетата от ШК „Оборище“ – Гинка Юрукова и Валерия Добрева, които са съответно втора и трета във възрастовата група до 14 години. От чуждестранните състезатели с добри игри се отличи Георгиус Делоудис от Гърция, който при награждаването изказа отличните си впечатления от условията и професионалното провеждане на Турнира.

Всички награди бяха връчени от световната и деветкратна европейска шампионка по стрелба и почетен гражданин на град Панагюрище Анна Пелова.

Организатори на Третия шахматен турнир „Панагюрище – 2016“ бяха Община Панагюрище, Асоциация на спортните клубове, Шахматна секция към „Асарел-Медет“ АД, Българската федерация по шахмат и ШК „Оборище“–Панагюрище. Главен организационен мотор на събитието бе председателят на ШК „Оборище“ Христо Костурков.

Снимки от шахматния сеанс може да видите тук, а от награждаването тук.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.