Не оръжието, а духът беше над всичко за извоюването на тази свобода

Възстановка-2016

Има народи, които се отличават рязко от останалите със своята храброст и сила. Ние, българите, сме благословени с точно тези качества. Дедите ни защитават ревностно своето семейство и Родина и правят подвизи, които другите смятат за невъзможни.

За десета поредна година и за 140-тата годишнина от Априлското въстание в Панагюрище бе проведена традиционната възстановка „Мъжество и саможертва”. Тя е дело на Националното дружество „Традиция”, като тази година в нея взеха участие над 140 членове на клоновете на клуба, женското дружество „Райна Княгиня”, представители на НЧ „Виделина” и множество доброволци.

Възстановка-2016-2

Възстановката “Мъжество и саможертва” представи 10-те свободни дни от април 1876-та, написани героично и подписани с кръвта на панагюрци: от пристигането на Кървавото писмо и обявяването на въстанието от Апостолите, през тържественото освещаване на главното въстаническо знаме, ушито от Райна Княгиня, до героичната отбрана и защита на Панагюрище.

Този дух на свободата, обгорял в огнената борба на Маньово бърдо, е изпълнил своята историческа мисия. Тази Епопея на героизъм и саможертва трябва винаги да се помнят, защото те стоят в основите на нашата свобода.

Възстановка-2016-3

След края на възстановката бяха връчени награди на активни членове на Национално дружество „Традиция”, сред които и от клубовете в Панагюрище и Баня, на кмета Никола Белишки, на фондация „Цоцорков род” и всички, които допринасят за реализирането на това паметно събитие.

 

СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО ВИЖТЕ ТУК 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.