Кръщението на „Бунай“ АД преди 50 години

Завод „Бунай“ АД празнува половинвековна история.

Днешната високотехнологична панагюрска фирма е създадена преди 50 години от братята Тодор и Кръстьо Патърчанови като цех за пластмасово производство към промкомбинат „Георги Бенковски” в Панагюрище.

На 1 април 1966 г. съществуващият цех за преработка на пластмаси към промкомбината се отделя като самостоятелен производствен обект с директор – Петър Мангов.

С образуването на промишлената база се явява и необходимостта от намиране на подходящо име. Мотивите за избор на името „Бунай” са два:
– да носи името на най-високия връх на Същинска Средна гора;
– да носи името на синтетичните материали Буна-S – бутадиенстиролов каучук и Буна N – бутадиен-акрилнитрилов каучук – като символи на предмета на дейност.

Кръщението на завода с името Бунай се извършва на самия връх Бунай един месец по-късно с празничен поход и приятелска трапеза.

В един неделен ден целият личен състав на завода пристига в подножието на връх Бунай и се изкачва до местността Три кладенци. До самия връх не може да се отиде, защото там е разположено военно поделение.
С кратко слово директорът на предприятието Петър Мангов официално обявява пред целия екип името на новия завод.

Следва веселата част. Взети са няколко палатки под наем от Наркооп, разпъват се скари и на поляната се организира обща трапеза. Пристигат и войници от поделението, които работниците гостоприемно поканват на трапезата. Ракията, виното и бирата не се пестят. По случайно съвпадение този ден завършва с проливен дъжд и така ритуалът по кръщението става автентичен.

Оттогава досега заводът работи без прекъсване и с в все нови успехи, като увеличава своята производствена номенклатура и партньори.

„Време“ честити юбилея на целия екип на „Бунай“ АД с пожелание за здраве и късмет“. И нека успехите да вървят все нагоре!

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.