40 години експедиционен отряд „Райна Княгиня“

Поредицата за Експедиционен отряд „Райна Княгиня” е към своя край. В този брой ще Ви представим споделените от отрядниците спомени за дружеските им връзки с други отряди, за трудовата им дейност. Към тях ще се присъедини и споменът на една майка, която също се е вълнувала от всичко, което са преживявали учениците от Vв клас тогава. Наградите, получени съвсем заслужено също няма да бъдат забравени. В следващия брой ще публикуваме, макар и кратки, думи на още отрядници, както и поздрав от отрядния председател на 5в клас – 1974 г.

Дружески връзки с други експедиционни отряди

Красимира Златанова

Красимира-ЗлатановаСъгласно плана на отряда всеки от нас можеше да направи своя избор с каква дейност желае да се занимава – организационна, проучвателска, събирателска, спортно-туристическа, трудово и т.н.

Спомням си как организирахме работата по осъществяване на връзки с други експедиционни отряди от различни краища на страната. В повечето случаи ни се обаждаха те, научили за нашия отряд от наши дописки във вестник „Септемврийче” и местния печат, и материали поместени от журналисти. Особено ползотворни бяха връзките с експедиционните отряди от гр. Тетевон, Силистра, Пазарджик.

Започнахме да си кореспондираме с тях, да обменяме опит, да си разменяме материали за априлските събития по места. Бяхме на екскурзия в Тетевен и на Костина – лобното място на Георги Бенковски. Там се срещнахме след задочно запознанство с членовете на експедиционен отряд „Георги Бенковски” и техния ръководител Веселина Гребенска. Състоя се прекрасна приятелска вечер, с лични запознанства, литературно-музикална програма, размяна на подаръци и обмяна на опит. На другия ден заедно двата отряда посетихме Историческия музей в Тетевен и видяхме едно от 12-те знамена, рисувани от Иванчо Зографина, нарисувал лъва и заветните думи „Свобода или смърт” и върху знамето, ушито от Райна княгиня.
Същите пионери ни върнаха визитата на 1 май в Панагюрище. Срещата проведохме в пионерската стая на нашето училище. Гостите разгледаха нашата изложба.

Ние, родителите …

Пенка Станчева

В един задружен клас учеше моята дъщеря – това бе Vв клас при СПУ „Нешо Бончев”, с класен ръководител Лушка Караянева. Със своя богат опит като историк, тя ги амбицираше да търсят национално самочувствие и гордост от подвига на предците.

Експедиционен-отряд---празникУчениците и панагюрската общественост ги познаваха като Експедиционен отряд „Райна Княгиня”. Отличаваха се от другите класове по въстаническите униформи, които носеха по време на манифестации, тържества и други събития, по своята активна и разностранна екскурзионно-туристическа, проучвателска и организационна дейност. По това, че в повечето мероприятия печелеха първите места и по наградите, които получаваха. Аз имам преки впечатления, защото дъщеря ми с голяма отговорност и старание водеше дневника на отряда.

корица-дневникНие, родителите живеехме с проблемите на отряда, вълнувахме се от дейността му. На родителски срещи заедно с учениците обсъждахме решаването на предстоящите задачи, залегнали в плана на отряда, поемахме ангажименти.

Каква радост грееше в очите на децата, когато изнасяха пред родителите си своите литературно-музикални програми, подготвени за празници и срещи с потомци на героични личности от Априлската епопея.
Учениците бяха щастливи, че родителите им споделят техните вълнения и радости, и ги подкрепят.

(Б. а. Родители, помагали на отряда: Пенка Костова – майка и член на родителския комитет, управлявала касата на класа; художникът Делчо Тушлеков помагал за художественото оформление на таблата, албумите, изложбите, знамето; Пенка Станчева осигурила плата за знамето на отряда. Всички родители се отзовавали при необходимост.)

Наградите

Лушка Караянева

Лушка-КараяневаЗа своята разностранна и активна дейност отряд „Райна Княгиня” беше награждаван с много грамоти като първенец във викторини, литературни конкурси, физкултурни прояви и състезания, за активна туристическа дейност, за проучвателска работа и др.

Макар и символични наградите – топки, федербали, шахове, албуми, флагчета, паратка, книги, екскурзиите – носеха радостни вълнения и амбицираха децата.

Награда беше и участието ни в 30-я Национален поход по пътя на Ботевата чета /може снимка ако има от него/, летуването на море в Равда, участието ни в VІ Национален пионерски сбор и др.

Особена радост и гордост предизвикваха моментите, когато децата се виждаха на екрана на съществуващия тогава единствен телевизионен канал.

Много важен момент от участието на отрядниците в отбелязването на знакови дати в българската история беше участието ни в тържествата за 100-годишнинета от Априлското въстание. Високото отличие – Медал „100 години Априлско въстание” беше връчено на знамето на отряда.

Да се надяваме, че наученото, видяното и емоционално преживяното от децата – сега вече зрели хора, е оставило следи в тяхното съзнание, култивирайки трайни родолюбиви и патриотични чувства, и че своята обич към България те ще предадат на своите деца и внуци.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.