Майсторлъшки хора и курбан на Гергьовден в Бъта

Макар и все още незавършена отвън, камбанарията в с. Бъта извести празничния Гергьовден. Все още е на скеле, коментират бътовци, но поясняват, че е на път да бъде измазана и вече да си имат наистина нова камбанария. За деня камбаната от старата постройка бе прехвърлена в новата и там и ще остане за поколения напред.

Бъта-2В ранната утрин на 6 май – официалния Ден на българската армия в двора на храм „Св. Георги” бе особено оживено. От вечерта още там се бяха събрали майстори на гергьовския курбан, за да го сготвят за празничния обяд на цялото село. Над 100 литра от вкусната чорба раздадоха после майсторите. Агнетата, цопнати в традиционната гозба, която отец Тодор Калагларски освети бяха три и бяха осигурени от Петко Кършев, Петьо Воденичаров и Ана Минкова.

Празникът продължи в следобедните часове с традиционната програма, много гости и дълги хора. За музиката се погрижи оркестър трак настроение специално нает от кметството, а основни спонсори на празника бяха сем. Ралчеви, активни арендатори в Бъта и Винарска изба „Румелия”.

На специално изградената сцена започнаха празничните изпълнения на местни и гостуващи изпълнители. За кратко празникът бе помрачен от проливен дъжд. Хората обаче не напуснаха позициите си под шатрите, грижливо изградени от кметството, и не се наложи да чакат дълго. Слънцето отново блесна, а с него се захванаха и хората. Дълго традиционно право хоро оживи площада, после се заредиха и други по-майсторлъшки хора, а в програмата най-бурните овации бяха за младите танцьори на селото, ръководени от хореографа Мария Бензарова

БътаСпециални гости на Празника на село Бъта бяха насядали на личните трапези под шатрите. Разбира се, спонсорите, както и част от ръководството на общинското БСП в лицето на Св. Парашкевова, Петър Каменски и Иван Лалов. Тук бяха и стари и нови кметове на селища от общината и извън нея, появиха се дори гости от Бургас, специално дошли за празника и веднага се хванаха на хорото. Кметът Георги Александров не беше пропуснал да покани и всички свои колеги, кметове на селото. Тук беше и председателят на Общинския съвет Христо Калоянов, който участва в официалното откриване на празника и отправи своите поздрави към жителите на Бъта.

Финалът на Гергьовден в Бъта стана така, както Александров го утвърди като традиция – с вечерна заря, която свети цялото село. Всички си пожелаваха здраве и богати трапези.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.