Лявата идея има бъдеще в община Панагюрище

Светлана Парашкевова и Станимир Велчев бяха панагюрските делегати в 49-я конгрес на БСП миналия уикенд в столицата. Те имаха делегирани права от общинската партийна организация и по думите им са я изпълнили на 100 %.
На местните партийни форуми преди това бе решено да се гласува за две кандидатури за председател на Висшия съвет на БСП. Това бяха дамите Корнелия Нинова и Илияна Йотова. След отказ на Илияна от участие в гласуването, Парашкевова и Велчев са гласували за Нинова, която и спечели финалният избор на конгреса. Така столетницата, която всъщност вече брои 125 години, за първи път бе оглавена от жена. Дано това е добър знак за държавата.
Корнелия Нинова отправи своите послания към всички по централните телевизии, но „Време потърси” информация от нашите „свидетели” на форума.

Лявата идея има бъдеще в община Панагюрище

Време е за промяна – БСП ще работи с нова визия и стил, близо до хората и в диалог с всички

Светлана-Димитрова-Парашкевова-Узунова

Светлана Парашкевова-Узунова е новият председател на Панагюрската организация на БСП от месец април. Първото й участие във висш партиен форум бе на 49-тия конгрес на партията. Тя е магистър по специалностите „Българска филология” и „Публична администрация”. Работи в сферата на комуникациите и връзките с обществеността. Семейна, с две деца.

Какво беше настроението в залата, когато К. Нинова мотивира своята кандидатура?
– Запомнящо се. Различно. Сякаш всички делегати и гости очакваха с нетърпение да чуят от кандидатите за лидерския пост най-важното – как да спасим автентичната лява политика от кризата, в която попадна. И точно в този план, мисля че категоричната визия на Корнелия Нинова за БСП като силна опозиция спечели. В представената от нея платформа постави ясни цели и задачи, стъпвайки на здрава идеологическа основа и колективно взети решения.Смятам, че повечето делегати бяха на това мнение. Разбира се, не са малко и тези, за които е погрешна нейната силна емоционалност, но аз смятам, че е време да се изоставят строгите лица и скучните речи. Залата бе видимо привлечена от изказването на Нинова, от интонацията и цялостното й излъчване. Време е за промени и те са желани не само от младите членове на БСП.

Имаше ли много млади хора сред делегатите?
– Имаше млади хора и много нови лица! От цялата страна, включително и от област Пазарджик. Направихме особено важни и ценни контакти . Ще се радваме да обменяме опит. Промяната в ръководството стана и ние сме доволни, но ще видим оттук-насетне дали ще се осъществи тази нова линия, за която си говорихме на конгреса.

А как изглежда поне на теория тази промяна?
– Според мен най-важното, на което трябва да се стъпи е БСП да стане истинска опозиция с конкретни действия и послания. Да се възстанови диалогът с хората, да се чуят техните проблеми и да се търси път за успешното им разрешаването с отговорна политика. Разбира се, няма да е лесно, защото процентът на доверие към БСП е нисък, но ако се наложи новата визия за развитие на лявата политика, сигурна съм, че хората ще ни подкрепят. Нови лица и идеи, колективни решения, единство – това са за мен ключовите фрази. И се надявам да не останат само фрази. Видях ентусиазъм, ново настроение, та дори оптимизъм, макар никой да не забравя за проблемите.

Узряла ли е обаче членската маса за такава промяна?
– Не само, че е узряла, а и желае новите идеи в партийния живот. Много членове и симпатизанти бяха отблъснати от липсата на мащабно мислене, дребнотемие и какво ли още не. Затова само ще спомена, че ми допадна посланието на Корнелия Нинова да се разделим с навика за вътрешнопартийните „братоубийствени” битки.

Това ще стане ли и в Панагюрище, а в областта?
– Да, това ще стане в Панагюрище, предполагам и в областта, тъй като на повечето места ръководствата са новоизбрани. Но нека кажа, че не е достатъчно един лидер да е нов, той трябва преди всичко да иска и да има куража да приложи тенденциите, които тръгват след конгреса и да има подкрепата на екипа, който е избрал. Аз смело мога да кажа, че имам подкрепата.

Ти пое организацията в труден момент … който всъщност не е първият …
– Не се колебах и приех предизвикателството, макар да знам колко натоварена организационна работа ме чака. Убедена съм, че лявата идея има бъдеще в община Панагюрище, че социалното мислене ще става все по-актуално, че думи като „справедливост” имат съдържание дори и в пазарната икономика.

В публичните си изяви К. Нинова говори за идентифициране на най-важните проблеми по места. Можеш ли да посочиш един такъв проблем тук, в нашата община.
– Най-важните проблеми ще ги идентифицираме чрез разговор с хората, не само в партийните структури обаче. Аз съм напълно съгласна с намерението да се отворят вратите за диалог с гражданското общество – организации, сдружения, бизнес формирования, синдикати и пр. Един човек, та дори и група, не могат да измислят всичко. А и не трябва. Всяко капсулиране е вредно.
А що се отнася до нашата община на този етап бих казала, че има нужда от възстановяване на уважението, равенството в отношението към всеки един човек, независимо от това дали живее в града или в селото, дали е с образование или не, дали е млад или възрастен.

На финал, как ще коментираш „разрояването” на БСП на по-малки леви партии?
– Мисля, че сега това ще спре и че, напротив, ще се тръгне към консолидация на усилията в името на левите идеи. Мъчително бе това разединение през последното десетилетие, но и обединение може да се търси само въз основа на автентичната лява политика.

 

Нашите предложения винаги са печеливши

Станимир Велчев, експредседател на БСП в общината и делегат на конгреса

станимир-велчевКак се чувстваше като делегат на конгреса от панагюрската партийна организация?
– За чест на нашата организация, предложенията, които сме давали на партийните форуми в БСП, винаги са били печеливши. Така стана и този път. След отказа на Йотова със Светла гласувахме за Корнелия Нинова. Такива права ни бяха дали панагюрските социалисти в качеството ни на делегати на 125-я конгрес. И нашето решение се оказа отново печелившо.
Не само ние обаче, а и всички, с които разговаряхме неформално, изказваха мнение, че централното ръководство на партията трябва да бъде по-жизнено, по-динамично и с по-точен рефлекс. Новият избор на председател бе очакван от всички.

Днес (11 май) АБВ напусна правителството, имаме си нов И.Д. областен управител. Ще коментираш ли този факт?
– Решението на АБВ е до голяма степен неочаквано. Преди дни нямаше никакви индикации. Като част от управляващите хората на АБВ гласуваха доста нелеви закони … А излизането от властта … не знам, … може би са усетили, че това правителство няма да завърши мандата си. Ще видим.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.