Адрес в Панагюрище изникна в Panama Papеrs

Шеф на наши минни компании също свързан с офшорния скандал

Адрес в Панагюрище фигурира сред стотиците хиляди документи, станали известни като „Панамските досиета” („Panama Papеrs” и „Offshore Leaks”) и изтекли от панамската юридическа фирма MOSSACK FONSECA, която е посредничела при регистрирането на хиляди компании в офшорни зони по целия свят с либерално данъчно законодателство. Първоначално „досиетата” бяха изпратени до няколко десетки големи западни вестници, но внимание им обърнаха само двама журналисти от немския „Зюддойче цайтунг”. Впоследствие те привлякоха в обработката им и последвалите разследвания Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ).

В 21:00 ч. българско време на 9 май 2016 г. консорциумът пусна на сайта си база данни за търсене сред повече от 214 хил. офшорни дружества, които са част от глобалното разследване, и още 100 хил. други дружества, разкрити по скандала „Offshore Leaks” през 2013 г.

Базата данни за търсене включва информация за компании, тръстове, фондации и фондове, регистрирани в 21 данъчни убежища от Хонконг до Невада от хора от повече от 200 страни и територии между 1977 и 2015 г. Разкрити са около 360 000 имена на хора и фирми, които стоят зад офшорните компании. Редица данъчни администрации и прокуратури по света също започнаха разследвания, включително българската НАП.

“Потребителите могат да търсят в данните и да визуализират мрежите около хиляди офшорни субекти“, заявиха от консорциума.

Панагюрската връзка в Панамските досиета

Когато в търсачката на консорциума напишете думата „Panagyuriste” точно по този начин (а не с правилната му транскрипция Panagyurishte), веднага изскача адрес на ул. „Гаврил Кръстевич” № 2 в град Панагюрище. Това е двуетажна фамилна къща, облицована в бяло и с хубава ограда. Но по нищо не прилича на фирмено седалище, както се вижда от кадъра на Google Street View. Според данните на консорциума и публикуваната схема, този адрес е посочен от Georgi Stoyov Simeonov (Георги Стойов Симеонов) в качеството му на основател и директор на панамската офшорна компания MINGEO`S LIMITED S.A.

SHEMI---FINALЛюбопитното е, че в нея той е съубредител заедно с юридическата структура BURWELL GROUP CORP. Регистрацията, естествено, е дело на панамската адвокатска кантора MOSSACK FONSECA, но чрез посредничеството на българската SAVA MANAGEMENT SERVICES LTD (с адрес 1113, София, ул. Николай Хайтов № 12). Прочее, SAVA е помогнала на общо 38 лица от България чрез скандалната панамска адвокатска къща да регистрират фирми в различни офшорни зони. На адреса на BURWELL GROUP CORP. пък фигурират имената на още 15 дружества.

Офшорната фирма на Георги Симеонов MINGEO`S LIMITED S.A. e регистрирана в Панама на 21 май 2004 и до момента, поне според консорциума на журналистите и документите, с които разполагат, е със статус на АКТИВНА фирма.

При обзора си от 10.05.2016 г. (21:22 ч.), с автор Кирил Борисов, електронното издание на вестник „24 часа” (официалният партньор на Международния консорциум на разследващите журналисти) споменава единствено, че „Георги Симеонов е управител на голямо дружество, което печели концесии за добив на подземни богатства.” Толкова.

Адресът в Панагюрище и свързаните фирми

На ул. „Гаврил Кръстевич” № 2 в Панагюрище, посочен от Симеонов при регистрацията на панамската му компания, през годините от 1994 г. насам са регистрирани няколко други фирми, показа насрещна проверка в България. Първите са ТРАФИК-СПГ ООД (регистрирана на 17.10.1994 г.) и ТРАФИК- 2 ЕООД (регистрирана на 01.7.1996 г.). Към момента фирмите не фигурират в Търговския регистър на Агенцията по вписванията в България.

SNIMKA---Adress-in-PanagyuristeНа същия адрес е регистрирана и действащата обаче, отново според Търговския регистър, фирма БУЛГАРМИН ИНЖЕНЕРИНГ АД. Тя е с директор Георги Стойов Симеонов, а в съвета на директорите освен него са вписани още имената на Продка Лукова Джунова и Нели Иванова Русева. Учредителният капитал на фирмата е 100 000 лв., разпределен в акции всяка с номинал от 1 лев.

Кой е Георги Симеонов и какъв е бизнесът му?

Изглежда Георги Симеонов е крупен български бизнесмен, чийто годишни фирмени обороти са в суми със седем и повече цифри (според официалните годишни финансови отчети само на една от фирмите му). А единствено можем да предполагаме с каква цел е създадена панамската офшорка MINGEO`S LIMITED S.A., за която в интернет не може да бъде открита никаква информация, макар фирмата да е действаща от вече 12 години.

Друга нарочна проверка в България показа, че Симеонов е директор и/или участник в борда на директорите на няколко минни компании – всичките те около групата ВАТИЯ – ВАТИЯ ХОЛДИНГ АД, ВАТИЯАД, БУЛГАРМИН ИНЖЕНЕРИНГ АД (регистрирана в Панагюрище), с които са свързани още компаниите ГЕОМИНЕРАЛ АД, ВАТИЯ ТРЕЙДИНГ АД и БУЛГАР-МИНЕРАЛИ СТРЕЛЧА АД. Стрелчанската компания обаче е в производство на несъстоятелност, заради иск от италианска фирма-кредитор на стойност над 850 хил. евро. Делото бе разгледано за последно в Пазарджишкия съд на 3 май 2016 г., а от края на април т.г. синдикът на фирмата Стела Жекова разпродава имущество на БУЛГАР-МИНЕРАЛИ СТРЕЛЧА АД – основно имоти и сгради в Стрелча, по реда на чл. 717 а-717 е от ТЗ. В информационната система за производството по несъстоятелност на Министерство на правосъдието на Р. България също има данни за това.

Няколко месеца, след като е регистрирана панамската офшорна фирма MINGEO`S LIMITED S.A., на 24.09.2004 г. по ф.д. № 22351/91 Софийският градски съд вписва в управителния съвет на ВАТИЯ АД Люба Андреева Кожухарова като заместник-председател, Георги Стойов Симеонов и Стойо Георгиев Симеонов като председател. Дружеството обаче ще се представлява от изпълнителния директор Георги Стойов Симеонов, а не от председателя и заместника му в УС на фирмата. Със същото решение като членове на управителния съвет са заличени осем други лица.

Потърсихме г-н Георги Симеонов за коментар по телефона, както е коректно.
Думите му бяха кратки: „Това не е забранено. Ако беше незаконно, щеше да го разследва прокуратурата“. Вярно е беше единственият ни коментар, тъй като г-н Симеонов затвори телефона.

Веселина Велчева

Бизнес в Стрелча и на още седем места в България…

Името на Георги Симеонов фигурира и в официалната страница на Българската минно-геоложка камара – като директор именно на ВАТИЯ АД. Там се посочва, че дейността на фирмата е „Добив и преработка на индустриални минерални суровини по открит и подземен способ- кварцови пясъци, пегматити и фелдшпати, огнеупорни глини, флуорит, кварц, азбест”, като са изредени и находищата: Богомил, Овчарово, Стрелча – Мерата, Малък Гайтановец, Бистрица, Гърмище, Побит камък, Подгумер. Добиваните суровини са кварц, талк, пегматит, доломит, огнеупорна пръст, огнеупорна глина, кварцов пясък. Продукти от първична преработка и крайни продукти от тези суровини са кварцово брашно, фракции микроталк, фелдшпат, млян доломит, минерално брашно, огнеупорна пръст, огнеупорна глина, кварцов пясък. Изрично е упоменато обаче, че „ВАТИЯ ХОЛДИНГ АД реализира продукцията си основно на вътрешния пазар. Съществува износ на продукция и към Румъния”.

Според профила на БУЛГАРМИН ИНЖЕНЕРИНГ АД на корпоративната страница, фирмата осъществява основната си производствена дейност във фабрика за преработка на пегматити-фелдшпати, находяща се в района на град Стрелча. Преработвателната фабрика разполага с три технологични линии – за трошене, пресяване, смилане и суха магнитна сепарация на продукцията. За осъществяване на магнитната сепарация през 2006 година е въведена в експлоатация нова технологична линия с високоефективен магнитен сепаратор, което довело до разширяване номенклатурата на произвежданите продукти и привеждането им в съответствие с европейските стандарти за качество. В резултат на това през 2007 година, пазарният дял на ВАТИЯ ХОЛДИНГ АД в търговията с фелдшпат е увеличен със 70% и оттогава заема първо място на територията на страната по производство и търговия на фелдшпати за стъкларската индустрия – най-бързо развиващият се отрасъл в България. Добивната дейност дружеството осъществявало със собствени технически средства – машини и съоръжения.

Стоян Радулов,
по материали на Offshore Leaks Database, със съдействието на ICIJ – The International Consortium of Investigative Journalists, както и по публични данни на Министерство на правосъдието, на Агенцията по вписвания, на Българскта минно-геоложка камара, на Пазарджишки окръжен съд, на публични документи на Ватия холдинг АД и Булгармин инженеринг АД, и на документи със свободен достъп като Google Street View.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.