Библиотеката – място за духовно и творческо развитие

Със серия от събития отбелязахме Националната библиотечна седмица

библиеотека-кръгла-маса

Вече не можем да говорим за библиотеките само като за хранилища на книги, а трябва да бъдат възприемани и като информационни центрове. Панагюрската библиотека „Стоян Дринов” вече се е трансформирала в добре функциониращ информационен център.

Това стана ясно на провелата се на 18 май кръгла маса, на тема „Библиотеката – културно-образователна институция и връзката й с обществения живот”. Събитието беше част от Националната библиотечна седмица, която се проведе от 16 до 20 май.

По време на кръглата маса бяха обсъдени съвместната работа на библиотеката с останалите институции и ползотворните резултати от нея, както и наболели проблеми и бъдещи проекти.

Главният библиотекар Стефан Рапонджиев представи и обсъди с представители на читалищата от общината и различни институции доклад, изваждащ на показ същността и дейността на библиотеката.

От него стана ясно, че само през изминалата 2015 година са проведени 4 курса за компютърна грамотност на хора над 60 години. В момента тези хора свободно си служат с компютъра, влизат в интернет и си създават профили в социалните мрежи. Курсовете бяха водени доброволно от деветокласника Стоян Иванов.

Тази година се организира още един подобен курс, воден от Мария Николова. Има идея да бъде сформиран и курс по английски език за начинаещи.

С дарение на Лайънс клуб – Панагюрище библиотеката вече притежава и специален софтуер за незрящи, благодарение на който бяха обучени седем човека. „Лъвовете” подсигуриха и набор от над 100 електронни книги за незрящи, които са постоянно достъпни.

Библиотеката винаги е участвала активно в културния живот на Панагюрище, като през годините са гостували множество автори, организирали са се и продължават да се правят изложби, конкурси, творчески работилници, повечето от които са съвместно с ОДК – Панагюрище. Библиотеката успешно си партнира и с ДЦВХУ „Св. Св. Козма и Дамян”, където също са проведени редица културни срещи с различни автори, но най-важното е, че потребителите на Центъра винаги са оставали одухотворени от взаимната комуникация.

В началото на 2015 година беше реализиран и новият сайт на Общинска библиотека „Стоян Дринов”. В него е изложен целият електронен каталог на библиотеката, както и каталозите на 7-те читалищни библиотеки в община Панагюрище.

В „Седмицата на духовността”, в края на 2015 година, се сформира литературен клуб „Приятел с книга”. Идеята за създаването му идва от група млади хора, които имат нужда от подобен клуб, в който да се развиват духовно, да споделят своите мисли и да говорят за любимите си книги. Ръководител на клуба отново е доброволецът Стоян Иванов.

Библиотеката продължава и инициативата за даряване на книга с лично послание, чрез което се докосват до душевното състояние на предишния читател.

Храмът на книгата си взаимодейства перфектно и с екипа на НЧ „Виделина-1865”, на чиято сцена панагюрските самодейци играят, пеят и пазят установените традиции. След изнесения доклад Стефан Рапонджиев благодари на всички присъстващи за съвместната работа, като подчерта, че постигнатите резултати на библиотеката са дело на колективния труд на всички библиотекари, които неуморно и безрезервно се грижат за нуждите на потребителите и осигуряват приятен работен процес.

Предложение, този доклад да се направи достъпен за общността, направи д-р Димитров, член на Лайънс клуб – Панагюрище. Мотивите му бяха оптимистичната прогноза за читаемостта да достигне до повече хора и да се разберат постигнатите резултати на библиотеката, за да бъдат оценени и използвани.

Сред присъстващите на кръглата маса беше и Лушка Караянева. Тя подчерта, че за няколко години работата в библиотеката се е разраснала неимоверно много и този факт трябва да се вземе под внимание, а трудът да се оцени. Според Караянева проблемът е, че общинарите не посещават културните събития и не са запознати с дейността на библиотеката и читалищата. Тя изрази своята благодарност към Стефан Рапонджиев за неговата отзивчивост, креативност и добродетелност, като го определи за „истински възрожденец”.

Седмицата на Библиотеката стартира на 16 май с Награждаване на участниците в общинския конкурс за рисунка на тема „Магията на книгата“, организиран от Общинска библиотека „Стоян Дринов” и ОДК.

„Червената шапчица“ - Цвятко Караджов, 3 „б“ клас, ОУ „20 април“

„Червената шапчица“ – Цвятко Караджов, 3 „б“ клас, ОУ „20 април“

На 17 май гост на панагюрските деца беше поетът Борислав Ганчев, познат на малките читатели като Борко Бърборко. Той представи своите нови книги пред ученици от ОУ „Проф. Марин Дринов” и ОУ „20 април“. Децата слушаха и се забавляваха със стихотворения, гатанки и красиви илюстрации, посветени на годишните времена, доброто и злото. Тази среща с малките читатели още веднъж показа нагледно, че младото поколение се интересува от книги и има интерес към подобен тип срещи.

Част от Седмицата на Библиотеката бе и представената в четвъртък, 19 май, книга „България в потури, но с цилиндър” на Петя Александрова.

В последния ден от инициативата, 20 май, се състоя Ден на отворените врати в Общинска библиотека „Стоян Дринов”. Всеки, който няма регистрация в книжния храм, можеше да си направи безплатна такава за една година.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.