Николай Ангелов: Аз бях Бенковски!…

40 години експедиционен отряд „Райна Княгиня“

На тебе, девойко, възлагаме знаме!
На тебе се спряхме от целия род!
Приемаш ли – думай,
Туй чест е голяма!…

Николай-Ангелов

Николай Ангелов

Още помня този стих, който казвах на тържеството, когато отрядът ни получи името Експедиционен отряд „Райна Княгиня”. Още се вълнувам, когато, връщайки се назад във времето, си спомням този момент, който е запечатан и на снимка. А спомените, които още са живи, са много и са толкова хубави, че не е възможно да бъдат забравени.

Изпитвахме гордост… Тогава другите класове нямаха такива привилегии като нас. Имахме си специални униформи, с които се отличавахме от другите. Само хубави неща си спомням. От тогава досега винаги си поддържаме връзка със съучениците. Госпожа Караянева беше наш приятел и остана такъв до ден днешен.

Спомням си още многото походи, най-вече „По стъпките на Ботевата чета”, летуването на Равда… Имахме много състезания, а после и награди, разбира се. Всички събирахме печати от историческите места, за да попълваме туристическите си книжки „100-те Национални туристически обекта”, нали си ги спомняте? Искахме да получим за събраните печати сребърни или златни значки, в зависимост кой колко печата беше събрал.

Има ли някоя конкретна случка, която сте запомнили?
– Като се съберем съученици, спомените са много, екскурзионните летуваня бяха интересни…

Липсва ли Ви онова време?
– Разбира се! Спомням си отбелязването на 100-годишнината от Априлското въстание – голяма събитие за Панагюрище. Дойде тук, в града, цялото тогава Политбюро – другарят Тодор Живков, дъщеря му – Людмила Живкова. Аз на нея закачих юбилейна значка.

отряд

Тържество по случай приемане името на отряда – „Райна Княгиня“; Младежки клуб, 1974-75 учебна година

Какво мислите за днешното образование? Предлага ли изживявания от този род?
– Имам дъщеря, която вече е студентка. Но какво да Ви кажа? Като че ли я няма тази организация, няма го този колектив, както по наше време…

Пожелайте нещо на съучениците си и на сегашните ученици.
– Пожелавам все така да се срещаме и да сме приятели. Жалко е, че много от тях не са в Панагюрище. А на сегашните ученици пожелавам и те като нас да са патриоти и родолюбци и да се гордеят с нашия край и с нашата история!

———————————————————————

Стефан Кънев:

Никога няма да забравя екскурзионното летуване. То остави у нас толкова хубави спомени и остана едно незабравимо преживяване за всички. По време на това летуване ние имахме възможност да се запознаем с историята на България и да останем очаровани от нейната прекрасна природа. Всички очаквахме с нетърпение тези моменти и бяхме горди, че сме Експедиционен отряд „Райна Княгиня”. Срещахме си с други отряди, с които правехме различни състезания, игри и литературно – поетични програми. Вечер палехме големи огньове, а край тях винаги имаше веселие и закачки, песни и смях.

По времето, когато бяхме експедиционен отряд „Райна Княгиня”, посещавахме доста исторически места – много или малко известни. Всеки един такъв момент, всеки допир с нашата история, пораждаше у нас родолюбие и чувство на гордост от това, че сме българи.

Посетили сме къщите – музеи на Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов и много други места,свързани с тяхното дело, исторически градове като: В. Търново, Плевен, Видин, Хисаря и др. На такива места нашата класна ръководителка г-жа Лушка Караянева ни провеждаше нагледно уроци по история и родолюбие.

———————————————————————

Дора Врагова:

Дора-Врагова-и-семейство

Дъщерите, внучката и зетят на Дора Врагова, облечени в народни носии на тържествата по случай 140 години от априлското въстание

Като член на Експедиционния отряд не осъзнавах на 12-13 годишна възраст, че това е нещо изключително. Тогава си мислех, че във всеки клас се случват различни интересни неща. Осъзнах каква късметлийка съм била едва, когато влязох в гимназиалните класове. По география за което кътче на България да станеше дума, аз казвах: „Аз съм била там”. По история, когато започвахме да говорим за Ботев и неговото участие в борбата за Национално освобождение, аз казвах: „Аз познавам тези места, знам за тези събития!”

Още помня пътуването с корабче по река Дунав, крепостта Царевец във Велико Търново, Белоградчшките скали и още, и още много, все интересни места и събития, до които аз се бях докоснала, а другите съученици не бяха.

Осъзнах също, че имам тези преживявания благодарение на невероятния дух и енергия на нашата класна ръководителка – госпожа Караянева. Тя никога не стоеше зад катедрата, а някъде по средата на стаята, заобиколена от учениците. Обикновено казваше: „А искате ли да отидем? А искате ли да направим?… А искате ли да поканим?…” Не употребяваше изрази като: „Трябва да отидем!“… или „Трябва да направим!” и т.н. Това ни даваше усещане, че не изпълняваме задачи, поставени от друг, а вземаме решения сами, умело напътствани. Патриотизмът, с който тя ни зарази, даде отражение и върху възпитанието на моите собствени деца. Имам две дъщери, едната от които е вече семейна, с дъщеричка на 6 месеца. Тази година, в чест на 140 годишнината от Априлското въстание, и четирите ми деца – зет ми, двете ми дъщери и внучката ми, бяха облечени в прекрасни български носии. Гледах ги с умиление и с нескрита гордост. Спомнях си как аз, облечена във въстаническа униформа посрещнах, заедно с отряда, 100-годишнината от въстанието, и си помечтах… Всички млади хора, днешни и бъдещи ученици, да имат шанса да попаднат на учители като моята класна – г-жа Лушка Караянева, да се запознаят с красотата на България, с древната й и героична история, и то не само от таблета или от Google…

Вдишвайки аромата на мястото, докосвайки се до хора и предмети, участвали в исторически събития – получаваш заряд за цял живот.

Поредицата, посветена на 40-та годишнина от Експедиционен отряд „Райна Княгиня”, завърши.
Екипът на вестник „Време” изказва сърдечна благодарност на г-жа Лушка Караянева за всеотдайното съдействие и на всички отрядници, които на драго сърце се включиха в подготвянето на материалите.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.