Кривият макарон на икономиката нарисува Кристалина в Пловдив

За развитието на българската икономика и подкрепа на малките и средните предприятия си поговориха видни лица от висшите етажи на страната, а и на Европа дори преди седмица в Пловдив. Там се състоя форум, организиран от вестник Стандарт, който протече по подобие на този от преди година в Панагюрище, иницииран от главния редактор на вестника Славка Бозукова.

Кристалина-ГеоргиеваВ събитието лично се включи еврокомисар Кристалина Георгиева, Симеон Дянков, екс финансов министър, Диян Стаматов, зам.-министър от екипа на Меглена Кунева в образователното министерство, Делян Добрев, екс икономически министър, а сега депутат и пр. Домакин на събитието беше кметът на Пловдив Иван Тотев. Залата бе пълна с представители на бизнеса от региона, а темата често прескачаше от чистата икономика към образованието, липсата на кадри, особено среднисти, и лошата професионална подготовка в училищата.
Знакови бяха думите на Кристалина Георгиева по отношение на опита, който бизнеса до 2020 година трябва да придобие, за да бъде в крак с новите тенденции. „Ако не развием финансовата си култура, ще постигнем 5 % ръст на БВП „през крив макарон“. Недвусмислените думи на еврокомисарката бяха съпроводени с пояснение, че еврофондовете приключват до 2020 г. и има опасност дотогава бизнесът да загуби тренинг за самостоятелни инвестиции и работа с банкови и гаранционни фондове. Нещо повече, според Кр. Георгиева новият програмен период също няма да бъде безоблачен за бизнеса, а и администрациите: „Европа вече няма толкова пари и никой не трябва да си въобразява, че евросубсидиите са „като кранчето на топлата вода“.

Основна тема на разговорите бе Планът Юнкер, който трябва бизнесът да възприеме като „учебник за работа без еврофондове“. В него, впрочем, има също опции за подкрепа на малкия и едър бизнес, макар и на друг принцип.

Кристалина-Тотев

Кметът на Пловдив Ив. Тотев подари на Кр. Георгиева рекламна фланелка на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“

След официалната среща Кристалина Георгиева и Симеон Дянков оживено разискваха в кулоарите тежки финансови теми с адрес Европа. Малко преди това Дянков че споделил пред аудиторията мнението си за фискалната политика на настоящото правителство и перспективите за икономиката. Според него инвестициите в пътна инфраструктура трябва вече да се насочат към Северна България, а в Южна трябва да се инвестира във вторичната, съпътстваща инфраструктура.

Много целенасочени усилия са нужни, за да се постигне мечтания ръст на Брутния вътрешен продукт от 5 %, сподели С. Дянков и пролича, че не е особено обнадежден по тази тема.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.