Книга разкрива пикантерии около живота на видни български личности

книга

За чувството да бъдеш на ръба между сериозните житейски факти и клюките, разказа писателката и журналистка Петя Александрова при гостуването си в Панагюрище на 19 май.

Тя представи пред читателите си в Градска библиотека „Стоян Дринов” новата си книга „България в потури, но с цилиндър”. Събитието беше част от Седмицата на библиотеката.

Житейският и творческият път на Петя Александрова бяха представени от главния библиотекар Стефан Рапонджиев, след което думата имаше авторката.

По особено увлекателен начин тя разказа за идеята на книгата и представи пред присъстващите някои интересни и доста пиперливи факти от живота на известни личности, свързани с културния живот в България през XIX–XX век. Александрова подчерта, че всичко в книгата е потвърдено и достоверно. Тя беше категорична, че е време да спрем да възприемаме националните ни герои като светци, а да ги приемем с техните човешки слабости и грешки, защото по този начин те ще ни станат по-мили, ще ги почувстваме по-близки.

Колоритните късчета история в книгата на Петя Александрова, докосващи живота на наши едромащабни личности, разкриващи техни необичайни странности, представляват ненаписаната история. А именно тази, която е прочетена между редовете и която прави някогашните й строители още присъстващи, придаващи живец на историческия прочит на събитията в новобългарската ни държава. И този поглед към макроисторията през микроисторията, през личностните преживявания на нейните герои, я прави по-разбираема, автентична и ненагласена.

По време на литературната вечер Александрова сподели, че според нея подобни истории трябва да бъдат изучавани и в училищата, тъй като ще заинтригуват учениците към творчеството на нашите поети и писатели от миналото.

Вечерта завърши с приятни разговори, жив интерес от страна на публиката и много автографи.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.