„Изпълни се пророчеството твое – жив си!”

Лушка Караянева

Малко са в света подобни живи исторически паметници като тоя, очертал със 120 – километрова зелена ивица пътя на Ботевата чета от Козлодуйския бряг до връх Околчица – началото и края на едно безсмъртие. Всяка година от 27 май до 2 юни хиляди поклонници преминават по него, слели стъпките си с устрема на храбрите юнаци, мислите си с огнения поход към свободата на България. Те обсипват с цветя местата, където в камък и бронз са увековечени сраженията и са загивали четници.

околчицаОще първите години след Освобождението някои от останалите живи поборници отбелязват с дървени и каменни знаци пътя на четата. Но никой не се заел да уточни лобното място на Ботев и истината зазвучава като легенда.

Първият паметник на Христо Ботев и неговата чета, издигнат на централния площад във Враца, е дело на немския скулптор Густав Еберлайн. Откриват го тържествено на 27 май (8 юни) 1880 г. Войводата е в естествен ръст – в дясната си ръка с издигната сабя, а в лявата си държи свитък хартия. С този паметник се слага началото на традиционните Ботеви тържества, но в 1955 г. е демонтиран.

На 50-та годишнина от Априлското въстание българската общественост обръща отново погледите си към Козлодуй и Околчица. На връх Околчица се извисява 30 метрова железобетонна колона с опълченски кръст. Паметникът е дело на скулптора Петър Дограмаджиев. При тоталитарното управление кръстът е заменен с петолъчна звезда. През 1884 г. е открит 15 метровият обелиск на Козлодуйския бряг, дело на скулптора Петър Пейчев.

След 9 септември 1944 г. населението в този край решава с доброволен труд да осъществи една отдавнашна мечта – да бъде очертан Ботевият път с дървесни насаждения и да се засади един голям парк от 220 декара на Козлодуйския бряг. На хиляда кв. метра, признателните българи изписват с кипариси инициалите на войводата – Хр. Б. – виждат се от всеки кораб,минал покрай Козлодуйското пристанище.

На 2 юни е открита голяма скулптурна творба, посветена на Ботев – паметник на централния площад във Враца. Той е дело на скулптора Владимир Гиновски и на архитектите Д. Сугаров и Д. Иванчев. На фона на Балкана се издига мощната фигура на великия поет и борец за Свобода.

„Изпълни се пророчеството твое – жив си!” Тези думи, издълбани на къс от скала върху лобното място на Ботев са нашето преклонение и клетва пред великия му подвиг.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.