Ал. Чобанов: Вместо да чакаме държавата, взехме нещата в свои ръце

Моделът на „Асарел-Медет“ и БМГК за дуалната подготовка на професионални кадри

Своя модел и опит за професионална подготовка на кадри представиха на специален форум тук „Асарел-Медет” АД и Минно-геоложката камара. В събитието участваха представители на бизнеса, местни власти, учебни заведения, НПО и др. от цялата страна.

bmgk-2

След форума част от гостите не пропуснаха да разгледат основни звена в дружеството-домакин

Целта на срещата бе да се покажат резултатите от активните действия на бизнеса в Панагюрище и успешното сътрудничество между работодатели и институции в сферата на професионалното образование.

Как бе въведен моделът за професионална подготовка на кадри в Панагюрище, разказа Александър Чобанов, директор „Човешки ресурси“ в „Асарел-Медет“АД: „Когато стартирахме проекта, в страната имаше 400 професионални гимназии и едва три от тях подготвяха кадри за минния бранш – твърде малко за производство, което осигурява 5 % от БВП на България, дава работа на над 30 000 души и на още 130 000 в свързани бизнеси. Вместо да чакаме държавата, ние взехме нещата в свои ръце”.

В дружеството са направили сериозно проучване на дуалната система на Германия, Австрия и Швейцария, където благодарение на нея безработицата сред младежите е малка. Към идеите си „Асарел-Медет” привлича и бизнеса, местната власт и ръководствата на училищата. Специално е вниманието към родителите, които убеждават да насочат децата си към професионалните паралелки. Немалка е подкрепата за материалната база. Отделно от това е сформиран Съвет по образование, към когото бизнесът дава заявки за прогнозни работни места за 5 години напред.

„През първата учебна година след старта на пилотния проект за дуално обучение имаме общо 64 ученици в професионални паралелки, от които 43 в минни специалности“, допълни Александър Чобанов.

По време на срещата е представен и българо-швейцарският проект „Домино”, чиято цел е подкрепа за реформата в българското професионално образование.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.