С „Кабинети за ближни“ стартираха Юнските празници на изкуствата

С гостуване на позната на панагюрската публика поетеса Ники Комедвенска бе даден старт на Юнските празници на изкуствата „Вдъхновение, настроение, красота”. Това стана този понеделник, 13 юни в 17,30 часа в музикалната зала на НЧ „Виделина – 1865“.

В авторския си рецитал Комедвенска представи наскоро излязлата си поетична книга „Кабинети за ближни“, в която обаче за пореден път има панагюрска следа. Това са илюстрациите на панагюрския художник Стайо Гарноев, който отново е в творчески тандем с авторката.

„Кабинети за ближни“ е третата книга на авторката, която се представя в Панагюрище, след „Педя душа“ и „Дончо“.

комедвенскаСвоеобразен гид в творчеството на Комедвенска бе Мария Бегова, която е и основен мотор в събитията организирани от Литературния салон, каквото събитие бе и това.

„Книгата събира не само най-добрите, но и най-обичаните от авторката стихотворения. Характерно е, че темата на всички стихотворения е универсална и общочовешка, която вълнува не само Ники Комедвенска, а и всички нас – любовта“ каза в уводните си думи Бегова.

Освен с прекрасните си стихове, Ники Комедвенска зарадва публиката и с прекрасното си рецитиране, предизвиквайки присъстващите да усетят всяка емоция в гласа й, всяко чувство, влято в стиха.

Освен стихотворения за любовта, поетесата с хайдушка фамилия има пише и за най-слабите, най-уязвимите. „Три неща не мога да понеса-сълзи в очите на възрастен човек, на дете и на животно”, сподели Комедвенска. Именно тази силна емоция е причината и за по-гневните й произведения.

Неслучайно поетесата нарича първата си книга „Свят за лудите”. Според нея лудите нямат свят и никога не са имали, а тя си е позволила лукса да им направи такъв, макар и нереален. Комедвенска винаги се е питала кой е по-нормален от двата свята – зад или извън решетките, защото най-интересното е, че и от двете страни се твърди, че са нормални.

В стихотворението й „Кабинети за ближни”, чието име носи и новата й книга също е водеща темата за лудостта и лудите, които са малко по-добри и малко по-човечни.
„След Сливен (родния град на авторката, Б. а.) най-много обичам да се връщам в Панагюрище“ заяви пред панагюрци авторката.

Ники Коммедвенска е родени и учила в Сливен, където живее и работи и днес. Завършила е Българска филология във Великотърновския университет. Наградата на името на поета Дамян Дамянов връчена й през 2014 г. за „Свят за луди“ е най-ценената от авторката.

Николай Радулов
Спаска Костуркова

Снимки от събитието може да видите тук.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.