„Оптикоелектрон“ в ренесанс

35 „връстници“ по стаж си има дружеството досега

Настоящи и доскорошни служители, работници и приятели на „Оптикоелектрон” напълниха голямата зала в Театъра миналия петък, за да се включат в юбилейния празник на дружеството по повод неговата 45-годишнина. Водещият на празничния сценарий бе Теодор Койчинов, който изведе под прожекторите мнозина от празнуващите, за да бъдат поздравени, да получат подаръци или да отправят послания към всички. В забавната част пък организаторите бяха включили младата попизпълнителка Невена Цонева, която познаваме като победител в Мюзик айдъл, и виртуозната търновлийка, която направи впечатляващо огнено шоу.

Иван-Гарчев

Инж. Иван Гарчев

Приятни възклицания предизвика прожектираната на сцената презентация от фотоси за историята на „Оптикоелектрон” от 1971 г. досега. Публиката разпознаваше лица от преди четири десетилетия или пък от настоящето. Някои се видяха колко са били млади и красиви, когато са били свидетели и участници в старта на този високоинтелектуален проект в Панагюрище, а други … отчетоха, че въпреки годините не са се променили много-много.

Лука-ГарчевМного видим обаче беше ентусиазмът във фотосите, запечатали амбицията от преди 45 години да се създаде в града едно структуроопределящо предприятие с основен профил – оптично производство и съпътстващи подкрепящи дейности. През годините там се създава и научно-технически център, а дружеството изгражда филиали в 16 селища. В някои периоди работещите в „Оптикоелектрон” надминават числото 12 000, като само висшистите са над 440. По-възрастните знаят, че благодарение на това производство Панагюрище няколко десетилетия беше водещ център и на него се подчиняваха филиали и структури дори от София, Пловдив, Сопот, Пазарджик и др. На особено високо ниво тук беше развойната научна дейност, при която се усвояваха елитни за времето технологии. Впрочем, това днес наричане иновации и са знак за модерност и перспективност.

35 служители и работници с 40 и над 40 години трудов стаж без прекъсване в „Оптикоелектрон“ или неговите подразделения получиха на сцената в празника специални награди от директора и зам.-директора на дружеството, а публиката аплодираше всяко име.

огън-ОЕ-45В поздрава си към празнуващите изпълнителният директор инж. Иван Гарчев очерта част от знаковите моменти в историята на фирмата и подчерта, че в момента „дружеството е в ренесанс” по отношение на иновативност, нови производства и нови пазари. „В два политически строя работи „Оптикоелектрон”, преживя кризите от 1997, 2001 и 2008 година”, подчерта инж. Гарчев – младши и остави впечатление за едно симпатично вълнение от сценичното си участие. После той и зам.-изпълнителният директор инж. Лука Гарчев поднесоха подаръците на „старшите” служители в дружеството, някои от които са почти връстници по стаж с „Оптикоелектрон”.

Невена-Цонева-ОЕ-45Много аплодисменти събра младата певица и бъдеща майка Невена Цонева. Тя направи едно приятно присъствие и изпя няколко знакови български песни в подчертано патриотичен привкус.

ОЕ-45

След тържествената част на празника оптикоелектронци се отдадоха на танци и хора във фоайето на Театъра, където бе подреден вкусен кетъринг и приятен „мокър бюфет”.

Снимки от събитието може да видите тук.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.