Инж. Лука Гарчев: Успехите на всяко начинание зависят от ума и отговорността на хората

„Оптикоелектрон“ на 45!
История с настояще и бъдеще

Кое държи на гребена на високите технологии „Оптикоелектрон“ вече 45 години?
– Хората! Основно от човешкия ресурс зависи успехът или неуспехът на едно начинание. А „Оптикоелектрон“ тръгна като високо начинание преди 45 години, такова е и досега. Иначе нямаше да оцелее през десетилетията. При това не просто да оцелее, а и непрекъснато да се цели във високите постижения. В последните години ние не просто поддържаме високия старт от 1971 г., а и го обогатяваме с нови технологии, иновативно мислене и перспективни идеи. Заслугата за всичко това е на хората, на всички работещи в „Оптикоелектрон“ през 45-те години на неговото развитие. И досега един от приоритетите ни е да откриваме, привличаме и квалифицираме млади таланти в областта на точните науки.

Лука-Гарчев-портрет„Оптикоелектрон“ и неговите съставни дружества произвеждат продукция основно за износ. Има ли промяна в управленския акцент спрямо маркетинга в последните години?
– Новите условия след приемането на страната в ЕС, както и особено динамичното развитие на технологиите в последните десетилетия промениха стила на управление във всички фирми със стари традиции. В този смисъл веднага след приватизацията на дружеството и промените в България след 1989 г. трябваше да се работи в променена и променяща се среда. Вече го нямаше старият сигурен пазар, в който маркетингът беше излишна наука. Сега той стана приоритет, което при нас води до сериозни успехи в овладяването на нови пазари, както и утвърждаването на познати търговски дестинации.

В този смисъл може ли да се говори за стратегически партньорства?
– Ние имаме наложени трайни партньорски отношения от последните години с различни като капацитет фирми не само от Европа. По принцип в нашия бранш фирмите са високотехнологични и по правило – иновативни. Не изключваме контакти с потенциални партньори, особено такива, които виждаме, че действат динамично и активно на световния пазар и имат ясен капацитет и са ориентирани стратегически. Работата с тях не е лесна, но е перспективна и удовлетворяваща.

45 години не са малко. Те носят в себе си и активности, но и умора …
– Напротив – носят опит, традиции, целенасоченост, а както се вижда, и успехи. През много премеждия мина „Оптикоелектрон“ през тези години, но още повече са поводите ни за самочувствие. Всички работили и работещи тук и досега – техните успехи, а и всеотдайност, ми дават право да мисля, че „Оптикоелектрон“ има солидна основа, която укрепва непрекъснато. Много факти мога да споделя, но едва ли е необходимо. Тези дни си ги припомняме и преосмисляме често, тъй като с няколко събития празнуваме хубавия юбилей на дружеството.

Днес вечерта е финалът на юбилейните събития. Не празнувате твърде официозно, май.
– Не търсим шум и официозност, наистина. Пък и заедно с юбилея работата не спира. Обаче в театъра ще празнуваме с удоволствие и оправдано самочувствие. Погрижили сме се за доброто настроение на всички.

Какво пожелавате на стотиците настоящи и бивши работници и служители в „Оптикоелектрон“?
– Здраве и никога да не забравят, че са част от един многоброен и сериозен екип, с което могат да се гордеят!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.