31 шахматисти от цялата страна се включиха в турнира в Попинци

Първи открит турнир по ускорен шахмат се проведе в село Попинци на 25 юни. В турнира се включиха 31 състезатели от цялата страна, между които състезатели на спортните клубове „ИВИС“ и „CHESSBOMB“, СКШ Рицар, София. Чрез спортното събитие Попинци стана част от стратегията за развитие на шахмата в малките селища от общината.

шах-ПопинциВ турнира взе участие и 9-годишната Петя Караиванова е „Шампион на България” и „Шампион на Европейския Съюз” за момичета до 8 години за 2015 г., а през тази година преминала вече в по-горна възрастова група, като отново е „Шампион на България“ на блиц и ускорен шах.
Турнирът се проведе в седем кръга по швейцарската система, а контролата се игра за 20 мин. за завършване на партията.

След оспорваната надпревара бяха излъчени и победителите: първо място с 6,5 точки зае Петър Козарев, след него застана Кирил Димов също с 6,5 т., но с по-лоши останали показатели, а третото място бе за Иван Смилянов с 5 т. Също с по 5 точки актив бяха и шахматистите заели четвърто и пето място, съответно Христо Костурков и малката наша шахматна надежда Валерия Добрева.

шах-Попинци-2Победителите получиха купи, медали и грамоти осигурени от фирма „Асарел -Медет“ АД.

Медали и грамоти бяха раздадени и на участниците в отделните възрастови групи:
– до 14 години: 1 място – Йордан Гюрджеклиев, 2 място – Марин Юруков;
– до 12 години: 1 място – Валерия Добрева, 2 място – Димитър Дафовски, 3 място – Гинка Юрукова;
– до 10 години: 1 място – Петя Караиванова, 2 място – Адриан Клаклов и 3 място – Георги Митов
– до 8 години изненадващо първото място спечели 5-годишния талант Данаил Попзафиров. Той получи специалната награда GSM осигурен от „Оптикоелектрон Груп“ по случай 45 години от създаването на предприятието. Второ място в тази възрастова група зае Никола Клаклов, а на трето Васил Попзафиров.
Свои награди връчи и ОУ „Отец Паисий“, в чиято сграда се проведе турнира. Отличени бяха Валерия Добрева, Петя Караиванова и Димитър Дафовски.

„Тендецията да привличаме за участие шахматисти с високи успехи на турнирите в Община Панагюрище с което да стимулираме малките ни състезатели и да сравним нивото на нашите умения се затвърди и този път“ , заяви пред „Време“ Христо Костурков, председател на ШК „Оборище“, който е сред организаторите на турнира. Костурков наскоро се завърна от участие в Държавното индивидуално първенство по ускорен шах, където в условия на силна конкуренция застана на 21 място.

Като продължение на усилията полагани от ШК „Оборище“ за развитие на шаха в общината, се подготвя и двудневен турнир. В него се очаква да вземат участие водещи гросмайстори и майстори на България. Турнирът ще е с награден фонд 2000 лева дарени спонсор. Контролата за игра ще е 25 минути и ще се играе на база осигурена от спонсора.

До този момент фирмите с най-голям спонсорски принос за шаха в община Панагюрище са „Асарел-Медет“ АД, „Оптикоелектрон Груп“ и „Оптомеханик“ ООД.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.