Лушка Кокотанекова: Леката атлетика е царицата на спортовете, но не й се обръща внимание

Лушка-Кокотанекова

Лушка е уникално, борбено и талантливо момиче, което с право можем да наречем най-добрата лекоатлетка в Панагюрище. Тя продължава да жъне успехи от различни шампионати и състезания, а завоюваните й медали и купи са над 40.

Сред най-значимите й постижения са Световното по планинско бягане в България през 2015 г., където става единадесета, на крос кънтри в Загреб, където се състезава индивидуално, събират се точки и отборно четири български момичета заемат престижното трето място.

На 25 юни възпитаничката на КЛА „Борис Мулешков” взе участие на Световното по планинско бягане, което се проведе в Чехия. Тя се нареди на 17-то място от 55 участници от Турция, Италия, Уелс, Полша, Румъния и др. Надпреварата е за девойки младша възраст и представлява 3-километрово състезателно изкачване на планински терен.

Всяка една победа Лушка описва като много сладка и пламенна. Независимо дали печели или не, на всяко едно състезание се бори по един и същи начин, с цялото си сърце. „За бъдещи планове все още не мисля, но разбира се, имам цели, които ще гоня“.

Преди броени дни Лушка се завърна и от Европейското първенство по планинско бягане в Италия. Там тя зае 14-то място от 40 участници. След натоварената програма на лекоатлетката предстои заслужена почивка, а на 4-ти август, заредена с нови сили, ще се включи в Национален шампионат за юноши и девойки старша възраст в Сапарева баня, а на 11 септември й предстои участие на Световно по планинско бягане, отново в Сапарева баня.

Лушка се радва на успеха си, не само заради безспорния си талант, но и благодарение на подкрепата на своя треньор Дончо Калпаков.

Тя започва да тренира лека атлетика едва 9-годишна, като много бързо се увлича по спорта. „Често ходих на стадиона и ми беше интересно да гледам как тренират. Аз също бягах, за удоволствие. Отидох на първата си тренировка и бързо се вписах в обстановката. Бързо се влюбих в този спорт , все пак леката атлетика е царицата на спортовете“, казва Лушка и споделя, че може би тази любов към спорта й е вродена от нейната майка, която е бивша лекоатлетка.

В момента Лушка не може да си представи и ден без тренировка. В летния период талантливата спортистка обожава кросовете сред гората, но зимата тренировките протичат на стадиона, а там условия няма. „Не се обръща достатъчно внимание на леката атлетика, не само в града ни, а като цяло в България”, споделя с нотка огорчение младото момиче.

Въпреки това, Лушка е категорична, че всичко зависи от нагласата на човек и така се раждат истинските спортисти, калени, борбени и постигнали всичко със собствени сили.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.