Финансират три онкодейности в „Уни хоспитал“

По 86 клинични пътеки ще работи „Уни Хоспитал“ тази година. Това става ясно от публикации на журналисти от централния печат, проследили решението на Надзорния съвет на НЗОК. Ние пък прочетохме протокола и стенограмата на заседанието, публикувани на сайта на институцията.

Болница_хеликоптерКакто ви бяхме съобщили в предишния си брой, от „Уни Хоспитал“ и от пресцентъра на НЗОК ни отказаха информация за решението на НЗОК в деня след заседанието на членовете на Надзора му, 29 юни т.г.

Ден преди това д-р Лучия Добрева, управител на Болницата, бе заявила пред местните медии, че лечебното заведение „кандидатства за пълен пакет клинични пътеки“. Оказва се, че това не се получава и болницата се връща на нивото преди приватизацията й и ще трябва да се задоволи, макар и само за тази година с пътеките, които наследи.

Но основният проблем е не толкова броят на пътеките, а съгласието или не, НЗОК да сключи допълнително споразумение за три специалности, които са стартирали тази година.

Причината е, че от две години по закон на Касата й се забранява да изплаща дейности, които не са получили разрешение до 31 декември на предходната година.

Членовете на надзора на Касата, четем в стенограмата на заседанието от 29 юни 2016 г., спорят дали да се предприемат действия за допълнително споразумение с панагюрската болница по специалностите „Медицинска онкология“, „Лъчелечение“ и „Гръдна хирургия“. Пътеките по тези специалности са извън другите 86, за които има одобрение.

В дискусията на членовете на НС на НЗОК натежава мнението, че наличният капацитет в „Уни хоспитал“, технически и като човешки ресурси, не трябва да се хаби, още повече, че друг от подобен род в областта няма, а в Панагюрище е осигурено комплексно здравно обслужване.

Предложението на директора на Районната здравноосигурителна каса в Пазарджик, Ани Михайлова е било в същия дух, макар тя да е отказала да направи предложение за увеличаване броя на пътеките.

За одобрителното решение на НЗОК, което е квалифицирано като „по изключение“, вероятно е повлияло ключовото присъствие на премиера при откриването на Болницата, както и намесата на ръководствата на двете основни профсъюзни организации. Припомняме, че Бойко Борисов заяви, че до края на годината на „Уни хоспитал“ ще й трябват ок. 17 млн. лева, за които ще бъде помогнато от държавния бюджет. Тогава обещанието бе доста мъгляво, но сега вече добива яснота.

И още едно уточнение – на болницата ще й се плаща, пишат някои медии, след отчетени дейности. Твърдението поражда лека двусмислица, тъй като на болниците по принцип им се плаща след извършване и отчитане на дейностите. Затова понякога плащанията идват едва в края на следващия месец.

По неясен е въпросът как ще се самоиздържа „Уни Хоспитал“ оттук насетне, ако разчита само на постъпления по клинични пътеки, които са смущаващо малко число.

НЗОК е направила в заседанието си и още едно изключение – за МБАЛ „Пълмед“ в Пловдив, една от болниците, собственост на предприемача Михаил Тиков от Пещера, собственик на верига здравни заведения.

Основен инвеститор и собственик на МБАЛ „Уни хоспитал“ са „Асарел-Медет“ АД и проф. Лъчезар Цоцорков.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.