Членове на панагюрската „Традиция” се „сражаваха” на Бузлуджа

Традиция-Вранчев

На 16 юли, по повод 148 години от гибелта на Хаджи Димитър бе направена военно-историческа възстановка на драматичните събития, разиграли се под връх Бузлуджа през юли 1868 г.

120 човека, представители на регионалните клубове на Националното дружество „Традиция“ са участвали във възстановката, като сред тях са били и Методи Навущанов, Маньо Оряшков, Антони Кесов и Георги Раков от РК „Традиция”-Панагюрище. Те са били в ролята на башибозуци и турски войници.

Традиция

Възстановката на Бузлуджа е направено по записките на Христо Македонски, знаменосец в четата на Хаджи Димитър и един от останалите само 4 живи негови четници при битката на Бузлуджа. Сценарият на възстановката е написан от Николай Дойнов.

Освен възстановка на последната битка на четниците под върха, представители на НД „Традиция“ са пресъздали и картината от стихотворението на Христо Ботев, посветено на героизма на Хаджи Димитър и неговата чета „Жив е той, жив е“.

В хода на възстановката са били използвани над 2500 халосни патрона, а в битката участниците са били облечени с автентични от времето, което пресъздават костюми и оръжия, с които са си служили в турската войска и българските четници.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.