Световна шампионка грабна купата на шахматния турнир за Деня на миньора

На 20 и 21 август в спортна зала „Арена Асарел“ се проведе Открит шахматен турнир посветен на Деня на миньора. Състезанието, което беше организирано от Асоциацията на спортните клубове, Шахматен клуб „Оборище“ и Шахматна секция „Асарел-Медет“, се проведе в седем кръга по швейцарската система. Участваха 31 състезатели от София, Пловдив, Шумен, Стара Загора, Асеновград, Пирдоп и община Панагюрище.

шах3Победител в турнира и носител на миньорската купа стана Деница Драгиева. Тя е известно име в българския шахмат – през 2013 година е носител на световната купа на ученическия шампионат по шахмат в Порто Карас, Гърция, в категория до 17 години. Четирикратна републиканска шампионка на България за девойки. Понастоящем е студентка във Великобритания. Тя приключи състезанието с 6,5 т. от 7 възможни. Второто място – сребърен медал и купа спечели Христо Костурков от ШК „Оборище“ с 5,5 т и с бронзов медал и купа се поздрави Христо Петков от Асеновград с 5 точки.

шах4

Отляво надясно: Христо Костурков, Деница Драгиева и Петьо Караджов

В групата до 12 години златния медал спечели Християн Илиев от отбора на Шумен 2005, следван от Георги Митов „Оборище“ и Димитър Юруков „Оборище“. В групата до 14 години златния медал спечели Мартин Малинов от Пловдив, следван от Йордан Гюрджеклиев от „Оборище“ и Марин Юруков „Оборище“. При момичета до 14 години златния медал спечели Валерия Добрева от отбора на „Оборище“, следвана от Гинка Юрукова „Оборище“. Те са съответно втора и трета в класирането при жените.

шах1Съдия на турнира беше Радислав Атанасов – главен асистент по шахмат в НСА „Васил Левски“. След края на първия състезателен ден той проведе семинар, на който разясни някои казуси според новия правилник на FIDE. 

Снимки от провеждането на турнира и церемонията по награждаването може да видите тук.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.