По заличените граници на България

Сдружението за алтернативен туризъм „Павел Делирадев“ организира тридневен туристически поход в Средногорието в чест на 131 години от Съединението. Той ще се проведе в началото на септември. Походът ще следва билото на Панагюрска Средна гора, пресичайки границата между Княжество България и Източна Румелия. Дължината на целия преход е около 50 км.

туризъм-поход-2Един от символите на държавната граница, който е останал и след Съединението, е бил Контролно-пропускателният пункт на север от с. Панагюрски колонии. Днес следите на държавната граница вече са се загубили. В онези времена – преди повече от 130 години, границата също не е била ясно очертана. Един от куриозите например е че с. Каменица /недалече от с. Петрич/ не е влизало нито в състава на Княжество България, нито в Източна Румелия и 7 години – между 1878 и 1885 година нито е плащало данъци, нито е пращало войници.

Времето е заличило следите на тази изкуствено създадена граница сред територия, в която почти не се срещат други етноси, освен българският. Следите от хилядолетната българска история обаче не са загубени – тракийски светилища, останки от селища, некрополи, укрепления, могили или просто исторически местности. Маршрутът на похода ще мине в непосредствена близост до някои от тези туристически атракции.

Програмата на тридневния поход е следната:

3-и септември:
– 8.00 – 8.45 – тръгване от площада до Царската механа с автобус, който ще превози участниците в похода до началото на Мегалитния комплекс Скумсале, над Стрелча.
– 8.45 – 10.00 – разглеждане на Мегалитния комплекс.
– 10.00 – 12.00 – преход по екопътеката – Скумсале – Кулата и разглеждане на тракийското светилище и менхир при м. Кулата.
– 12.00 – 13.00 – Обяд на заслона в м. Кулата
– 13.00 – 14.30 – Изкачване на вр. Бунай.
– 14.00 – 15.00 – Почивка в м. Три кладенци
– 15.00 – 17.30 – Преход до м. Манзул. Разглеждане на тракийското светилище Птицата.
4-и септември
– 10.00 – 12.30 – Преход от м. Манзул до с. Панагюрски колонии
– 12.30 – 13.30 – Обяд.
– 13.30 – 17.30 – Преход от Панагюрски колонии до х. Сакараджа. Разглеждане на скалния феномен Сивата грамада и укрепителните валове на х. Сакараджа.
5-и септември
– 10.00 – 14.00 – Преход от х. Сакараджа до с. Петрич по по маркираната пътека на 5-дневния национален поход „По стъпките на Бенковски“.
– 14.00 – 16.00 – Разглеждане на с. Петрич и обяд.
– 16.00 – 16.45 – Връщане в гр. Панагюрище с автобус.

Превозът с автобус и нощувката се подсигуряват от Сдружението за алтернативен туризъм „Павел Делирадев“. Храната и нощувките са грижа на самите участници в похода. По тяхно желание може да се организира превоз на част от храната до местата за нощувка. Осигуряването на необходимия брой места за нощувки е ангажимент на Сдружението за записалите се до 31 август.

Справки и записвания в офиса на Сдружението – бул. „Г. Бенковски“ № 7 и на тел. 0886563640.

Последваща информация за похода можете да потърсите в страницата на Сдружението във Facebook.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.