Христо Костурков: Няма лесни начинания, но ние, шахматистите в общината, сме задружни

На 17 август се навърши една година от учредяването на Шахматен клуб „Оборище“. За постигнатото през тази първа година потърсихме коментар от председателя на клуба Христо Костурков.

ШК-ОБОРИЩЕГ-н Костурков, измина една година от учредяването на Шахматен клуб „Оборище“, какво се случи през нея?
– Искам първо да благодаря на всички любители на шаха в общината, без които учредяването на клуба ни щеше да е невъзможно. Също така от името на клуба искам да изкажа благодарност на адвокат Манев и нотариус Карбанова, които безвъзмездно помогнаха за регистрацията на ШК „Оборище“.
През тази една година членове на ШК „Оборище“ имаха участия на много турнири, като успяха да направят добри представяния.
Важен момент от изминалата година е и получаването от клуба ни на професионален лиценз от Българската федерация по шахмат.

Христо-КостурковТрудно ли беше получаването на лиценз, с какъвто разполагат всички професионални клубове?
– За да получим лиценза трябваше да изпълним всички необходими условия и критерии на Българската федерация по шахмат. Сред тях бяха такива като: договор за помещение под наем, треньор завършил НСА, материална база и други. Сега сме горди, че вече ни има на шахматната карта на България и то при професионалистите.

А какви права ви дава лиценза?
– Всички картотекирани във федерацията играчи на клуба, могат да участват в държавните шампионати. Можем да участваме и отборно, но за съжаление на този етап нямаме финансова възможност за това.

А като шахматни възможности как се развиват състезателите на клуба?
– Ние сме любители, за които шахматът е страст, а не професионален път в смисъла на спортна кариера, но въпреки това за всеки от нас е гордост, когато участва на Държавен шампионат и представи общината ни. Факт е, че повечето отбори играят с „наемници“, включително със състезатели от чужбина, като по този начин целят постигането на по-големи спортни резултати на турнирите. Не смятам, че това е правилно. На нас също ни предложиха услугите си шахматисти от висок ранг за участие в Държавния шампионат. Те биха играли от името на ШК „ОБОРИЩЕ“ за сума от порядъка на 3500 лева с каквато клуба не разполага.
През тази изминала година всички добри резултати от турнирни участия на наши състезатели са били постигнати с много труд и себеотрицание. Смело мога да кажа, че постепенно повишаваме шахматните си възможности, за което говорят и добрите класирания.

През тази година организирахте международни турнири, с участието на много местни деца, а присъствието на международни майстори и състезатели от чужбина и европейски шампиони не остана незабелязано. Трудна ли е една такава организация и привличането на класни играчи?
– Няма лесни начинания, но ние шахматистите в общината сме задружни, помагаме си организационно. С усилията на Петьо Караджов – председател на ШС „Асарел-Медет“, Николай Немигенчев, Марин Чардаков, Найден Иванов, Иван Смилянов, Иван Нетов – председател на Асоциацията на спортните клубове, а и когато фирмите от общината помагат се виждат резултатите. Вече ни сочат за пример в шахматната общност. На панагюрска сцена изяви имаха състезатели Европейски шампиони, както и участници в настоящия олимпийски отбор на България. Като проблем се очерта осигуряването на леглова база с отстъпка за състезателите при организиране на турнири в общината, но се надяваме и това да решим с общи усилия.

А как се развиват най-малките надежди, бързо ли възприемат?
– Това най-добре знае треньорът им Найден Иванов. Много е трудно да се работи с малки деца. Те изискват специални условия и грижи. Малките ни шахматисти щом придобият още малко умения и самодисциплина ще организираме турнир за деца до 6 години.

Кое е най-голямото постижение на шахматисти в общината през изминалата година?
– Третото място на Държавния шампионат на малките селища, постигнато от отбора на ОУ „Отец Паисий“ село Попинци воден от Марин Чардаков, който е и секретар в клуба. Те с добра игра и много спортен хъс успяха да постигнат този невероятен и зашеметяващ успех.

Какво стана с въпроса за предоставянето на помещение за ШК „Оборище“ от страна на общината?
– За съжаление до момента не срещнахме разбиране, което да доведе до решаването на въпроса. На този етап не смятам повече да си губя времето в разговори за помещение, членовете на клуба сме сериозни хора и не ни харесва да ни лъжат и залъгват с приказки. В момента имаме договор за наем на помещение с частно лице. По този начин изпълнихме едно от условията за получаване на лиценз – а именно клубна база.
Всяка събота от 17 часа провеждаме тренировки в клуба на ШС „Асарел-Медет“, като по този начин създаваме обстановка близка до турнирната с цел обиграване и внасяне на спокойствие и рутина. А и нали ви казах – всички любители на шаха в общината сме задружни, всеки помага с каквото може. Двете организации – ШК „Оборище“ и ШС „Асарел-Медет“ сме в постоянен диалог и сътрудничество. Срещаме подкрепа и от местните фирми.
Особено радостен и повдигащ духа факт е, че навсякъде където идем за участие в състезания ни се радват като научат, че сме от Панагюрище, а и името „Оборище“ говори на хората за патриотизъм, българщина и родолюбие.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.