Далечни изводи по близки факти

117 свободни работни места за специалисти с висше образование има в двете общини – Панагюрище и Стрелча, в края на това лято. Данните са от панагюрското Бюро по труда. Към това число трябва да прибавим и не по-малко интересните 100 броя свободни места за неспециалисти. 24 са местата пък по линия на специализирани европейски схеми но Програма „Човешки ресурси“. Общо бройката на търсенето достига 241. Не че числото не е достигано и в други периоди през годините. Поредицата свободни работни места не е отскоро и според „Време“ вече звучи по-скоро неблагоприятно. Търсенето е повече от желаещите да работят, което сериозно спъва работодателите. Те са готови дори за квалифицират и преквалифицират работниците и служителите си, за да ги направят адекватни не специфичните изисквания на предприятията и конкретните работни места. Това обаче също не привлича евентуалните кандидати.

Табло-безработниИзводите идват от само себе си и са в няколко посоки: 1. Няма желаещи за работа, било то безработни или такива, които работят само сезонно и то не по специалността си; 2. Работодателите и Бюро по труда не извършват правилен подбор; 3. Заплащането е твърде ниско.

Има и още една причина, е мнението на „Време“ и макар да не ни е работа, ще го споделим. Всяко уважаващо себе си дружество има специалист „Човешки ресурси“. Важно е от страна на работодателите да им бъдат делегирани съответните отговорности и права. Важно е и специалистите да си вършат задълженията не просто отговорно, а и творчески. Защото в съвременната HR теория важно място заема разсъждението, че човек се стимулира не само с пари, а и с … отношение. Особено младите хора. В противен случай на тях започва съвсем да не им се работи, каквато впрочем и съвременната тенденция в България.

И още нещо намираме за важно. В днешното общество с развитието на комуникациите става все по-ясен контрастът между имане и нямане. Не е ясно обаче как само с труд можеш да достигнеш огромния лукс на имащите. Обаче това е само един риторичен при това световен въпрос.

И ако се върнем отново в Панагюрище, не се знае как ще се преодолее липсата на качествена работна ръка, но и как ще намалее текучеството от неудовлетвореност на младите хора. Някои се връщат от чужбина, но още повече продължават да изтичат навън. Защо ли?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.