Ловецът на пътища

С мотор до Норд Кап

Сигурно сте чували за Норд Кап? Това е най-северната точка на Европа и от векове привлича хиляди ентусиасти от цял свят, дошли да се насладят на Полярното сияние. Разположен е на скала на остров Магеройоя в Северна Норвегия, която се къпе във водите на Баренцово море, явяващо се последната му преграда със Северния ледовит океан. Красотата на нос Норд Кап е открита едва през средата на 17 в. Причина за интереса към най-северната точка на Европа е посещението на италианския учен и свещеник Франческо Негри през 1664 г., който бил толкова впечатлен от разкрилата се пред него гледка и веднага обявил Нос Норд Кап за „най-невероятното място в света“.

%d0%bd%d0%be%d1%80%d0%b4-%d0%ba%d0%b0%d0%bf-%d0%bc%d0%be%d1%82%d0%be%d1%80Може би това определение, може би страстта към пътешествията и карането на мотор, може би стремежът за доказване на мъжественост и характер, подтикват това лято Кръстьо Спасов да достигне най-северната точка на Европа и така да сбъдне една своя мечта. Нарече се „ловец на пътища”. И сигурно е прав, защото осъществява и покорява всяка набелязана от него дестинация, било то в България или извън пределите й. Не забрави да спомене и името на негов приятел-моторист – Стефан Бобеков, който го придружава по пътя към земята на полярното сияние.
Кръстьо живее със семейството си в Панагюрище, но неговите корени са от село Бъта.
Той ни сподели, че кара мотор в свободното си време, без да има претенции, че е фактор в тази област. Моторът му е Yamaha TDM 900i. Не членува в мото клуб или организация, но въпреки това безкрайно уважава всички двуколесни на пътя.
Така накратко той представи себе си като част от мото обществото. Ето какво още ни разказа:

%d0%ba%d1%8a%d0%bd%d1%87%d0%be-2Здравей! Това лято ти предприе доста трудно пътуване до Норд Кап. Разкажи ни малко повече за него?
– Обичам трудните пътувания, затова си избрах това лято Норд Кап – най-северната точка на Европа по суша. След нея по вода Северният пояс е само на 2000 км. От известно време ми се въртеше в главата мисълта за Норвегия. Какво е усещането да си там, когато слънцето не залязва? Какво има след Полярния кръг навътре в Арктика? (Бел. ред.: Северният полярен кръг е един от петте основни паралела от географската мрежа на Земята. Това е въображаема линия, която е разположена на 66° 33′ 39″ (или 66,56083°) северно от Екватора. Всичко, което се намира северно от тази линия, се означава като Арктика, Там се наблюдава полярен ден (24 часов ден) през юни и полярна нощ (24 часова нощ) през декември.) Безбройните елени и лосове, рояците комари, студа, дъжда…Единствен да ме придружи се съгласи Стефан Бобеков. И така – за 17 дни – почти 10 000 км. За пътуването до Норвегия ме “запали“ друг мото пътешественик – Димитър Атанасов. На база на неговия пътепис градихме нашето пътуване. Подготовката ми отне няколко месеца – трябваше да съм готов за всичко. И въпреки това имаше много изненади. Най-трудно ми беше през първия ден, защото знаех колко далече сме се насочили, преброеното време, за което трябваше да завършим пътуването, ограничените финанси…

%d1%8f%d0%b9%d1%86%d0%b5%d1%82%d0%be

Яйцето – Кйерагболтен е скала с площ 5 кв. м. тя е заклещена между 2 склона и е на около 1000 м. височина

С какво ще запомниш това пътешествие?
– Впечатленията ми са толкова много, че бих могъл да разказвам с дни. Бяхме там в периода на “белите нощи“ – слънцето не залязваше през цялото денонощие, ориентирах се само по часовника на мотора. Помня срещите си с огромните лосове във Финландия и милионите комари, заради които не можех да си сваля каската на открито, безкрайната пустош навътре в Арктика. “Посрещнахме“ и July morning, само дето изгрев нямаше, защото нямаше залез. Бяхме на 4000 км нагоре в северна Финландия и слънцето се въртеше ниско на хоризонта около нас вече трети ден. Вечерта стигнахме до Норд Кап, а слънцето беше ниско над нас и огромно, та чак плашещо – все едно бяхме на друга планета… 13-годишният ми мотор обаче се държеше безупречно и ми създаваше усещането за сигурност.

Кое място от пътуването ти хареса най-много и ти направи най-силно впечатление?
– От всички страни, през които минахме, за мен най-красива е Норвегия – със своите безбройни фиорди, които нямат аналог никъде по света, контраста между море и планина, тунелите, минаващи под Северно море, където температурите са под нулата дори и в разгара на лятото… Времето се променяше за минути – от 15-18 градуса падаше до 2-3 и обратно- и така по няколко пъти на ден. Сурова природа, силни хора – това е Скандинавия. Поради географските особености на ландшафта там (дълбоките фиорди, прорязващи континенталната част, отвесните скали) е невъзможно да се създаде нормална инфраструктура и често явление по пътя беше редуването на мост, тунел, водопади, канари…Изминахме за 5 дни 2500 км. по цялата дължина на Норвегия със средна скорост 50-60 км заради ограниченията. Понякога си мислех, че няма да се измъкнем никога от там. В Норвегия животът тече много бавно. Няма магистрали, максималната разрешена скорост е 80 км/ч, хората не бързат за никъде, спокойствието на всички е удивително. Лятото е само месец, месец и половина и това е времето на местните да пътешестват из невероятната си страна с кемпери. И така – при ежедневно 10-часово каране, суха храна и спане на открито при лоши метеорологични условия, усещаш, че мото туризмът вече не е хоби. Мото туризмът е начин на живот, осъзнат стремеж към свобода, която се усеща докато летиш с мотора, като докосваш природата със сетивата си, желание към покоряване на нови върхове, откриване на себеподобни, но и борба за оцеляване – всеки ден, всяка минута…

%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d1%80%d0%be%d0%bb%d0%b0

Езикът на Трола – едно от най-опасните места в света. Представлява хоризонтален скален блок, издаден на 700 метра над езерото Рингедалсватнет

Кои забележителности по пътя посетихте?
– Имахме за цел да посетим и повечето известни природни забележителности: Лофотен, Езика на Трола, Яйцето, Стълбата на троловете, Пътят на орела, Атлантическият път.
Пътувайки през тунел от 4-5 км с наклон някъде навътре в Арктика, се озовахме на едно от най – красивите места в Норвегия – островите Лофотен. Невероятна изумрудена вода и островчета, разпръснати наоколо – гледката е спираща дъха! Пожелавам на всеки да види това величие на природата!
До три от основните световни феномени се стига само чрез пешеходен маршрут. За да стигнем до Езика на Трола трябваше да извървим 22 км при изключително пресечен терен, мъгла и дъжд. Вече бяхме и изморени – след 10 – дневно непрекъснато каране. Получих контузия на коляното, а лошото време попречи и на пълната наслада от гледките, които се откриваха от скалата. На другия ден поехме за Яйцето. Пътят е 9 км при същия пресечен терен, но поне времето бе с нас. Въпреки болката в коляното успях да се наситя на това преживяване. Феноменът представлява 3 скали, като средната е с формата на яйце и с площ 5 кв.м. Затисната е между други две на височина от почти 1000 м. До нея се стига… със скок. Единствено там от всичките си пътувания изпитах страх. Трябваше ми доста време да се настроя за това изпитание. Чувството е неописуемо!
Видях невероятни места. Срещнах невероятни хора. Авантюристи, които продължават да сбъдват мечтите си. Млади мъже – парашутисти, които катерят стръмния път до скалите в продължение на 3 часа, за да скочат от 1000 м. височина без инструктор, падайки свободно почти до самата вода, където чак тогава отварят парашутите си. На ферибота от Талин, Естония, към Хелзинки, Финландия, се запознах с германец, тръгнал също към Норд Кап – сам, със счупен и несигурен мотор. Само той, мотора, раницата и палатката. Финландка, обиколила с мотора си сама Алпите, се прибираше със същия ферибот. Безкрайно много пътешественици с мотори, с велосипеди. Местни алпинисти, калени от суровия климат…
Това пътуване ме отведе до в един нов за мен свят, непознат до сега. Една недокосната природа, един спокоен живот и една сурова красота, които няма да забравя никога.

На кого дължиш тази любов към мотоциклетизма и към моторите?
– В последните няколко години съм запленен от мото туризма, което дължа на приятелите си Стефан Бобеков, Иван Тенекеджиев, Димитър Нейков… Това са хора, които са карали много, с които карам и сега, и от които се уча.

%d0%bd%d0%be%d1%80%d0%b4-%d0%ba%d0%b0%d0%bf

Норд Кап

Какви са твоите пътувания? С кого караш? Как финансираш пътешествията си?
– През последните три години с верния ми „кон” сме прегазили 20 държави, включвайки и България. Всичките си пътешествия финансирам със собствени средства – средства от семейния бюджет. В движение се взима решение от какво да се лишиш и какво и кога можеш да си позволиш. Тук е момента да благодаря на съпругата си за разбирането и подкрепата й. С нея и с мотора стигнахме до най – южната точка на Европа – полуостров Пелопонес.

Какво ти дава и какво ти взема всяко едно пътуване?
– Красивите гледки и трудните моменти по пътя определят стойността на пътуването и силата на спомените. Няма да забравя 15-часовото каране през Черна гора в мъгла и дъжд. И жандармерийските обстрели в Албания преди две години. Всяко едно пътуване взема нещо от мен – навсякъде оставям по нещо от себе си… Но се връщам по-богат духовно, емоционално и променен. Не мога да пренебрегна и удоволствието от карането, но след третия-четвъртия ден на всяко пътуване, горещината, умората, превръщат пътуването в приключение и изпитание.

Какво си пожелаваш занапред?
– Най-вече здраве, да продължавам да следвам мечтите си, да достигна с мотора си през Чили и Аржентина до най-южната точка на света – нос Добра Надежда в Южна Америка…

Един отговор на “Ловецът на пътища

  1. Само една дребна корекция – Ямаха се пише на латиница Yamaha, не Jamaha.
    Иначе благородно завиждам на колегата 🙂

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.