133 произшествия от началото на тази година

Празниците и делниците на нашите огнеборци

Както всяка година пожарникарите отпразнуваха професионалния си празник на 14 септември. Без много шум и без фойерверки, както впрочем минават и делниците им. Не е шега шегата, че е най-добре когато пожарникарите нямат работа. За жалост това не е така. Впрочем, работата на пожарникарите отдавна не е само да гасят пожари. През годините им бяха привнесени още доста отговорности, така че да не стоят бездейни, както някои си въобразяват. Доказва го и статистиката на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, направена от главен инспектор инж. Симеон Симеонов, тази година досега:

1. На 27 март екип гаси огън в склад на селскостопанска постройка в Панагюрище. Спасени са съседните сгради.
2. На 21 април възниква пожар в кухнята на дом в Панагюрище. Установява се, че огънят е тръгнал от неправилно ползване на електрически нагревателни уреди.
3. На 04 юли възниква пожар отново в жилищна сграда
4. На 23 юли в м. Гъбовци огън унищожава 4000 кв.м посеви с ръж. Причината е в небрежна работа със самоходна косачка. Съседните площи с житни култури са спасени.
5. На 10 юли възниква пожар в спомагателни постройки и складови помещения в м. Калаващица, землището на гр. Стрелча.
6. На 22 август при запалване на сухи треви и храсти с цел почистване на дворно място възниква пожар в склад на „Оптикомеханичен завод”ООД в Стрелча.
7. На 5 септември в местностите Гергьовден и Стайковица в землището на с. Свобода огън, възникнал при запалване на сухи треви и храсти пожара, се пренася в иглолистна гора и унищожава 86 дка.

пожарникариПримерите могат да продължат, но по-важното е да се осъзнае колко енергия, а и разходи, се правят при подобни случаи, в основата на които винаги стои човешка небрежност и безотговорност. А дали се сещаме какво би се получило, ако хората от Пожарната не реагират навреме! И осъзнаваме ли, колко глупаво и престъпно дори е подаването на фалшив сигнал за пожар. За жалост от началото на годината в панагюрската Служба са приели 19 такива сигнала.

Общо ликвидираните произшествия са 133 произшествия. От тях пожари с материални загуби са 21, а пожари в сухи треви и отпадъци – 70 броя. 23 са помощните операции, което значи отводняване, катастрофи, водоснабдяване, дежурства на национални празници и спортни прояви, отключване на апартаменти и оказване помощ на пострадали и т.н. и т.н.

Симеон-Симеонов---пожарна

Инж. Симеон Симеонов

„Това са част от по-големите произшествия през тази година. Ясно е, че пожарите, бедствията, авариите и катастрофите и занапред ще съпътстват ежедневието на хората и ще изискват обединените усилия на всички страни и народи. Към тях днес се прибавят и новите явления и заплахи като международния тероризъм, глобалните изменения в климата и др., които ни изправят нас, професионалните екипи по противопожарна безопасност и защита на населението, пред нови предизвикателства”, е коментарът на гл. инсп. инж. Симеон Симеонов, ръководител на структурата тук, която обслужва и двете общини Панагюрище и Стрелча.

И така, празникът на пожарникарите бе на 15 септември и бе в средата на периода от 12 до 18-ти, когато е Седмицата на пожарната и безопасност и защита на населението, обявена с решение на министерски съвет.

Датата си има история. На 14 септември 1905 год.в София е проведен първият пожарникарски събор. това събитие е изиграло голяма роля за развитие на пожарното дело в страната и поставянето му на съвременни основи. На тази дата 17 пожарни командири единодушно решават денят да се чества като патронен празник. Това е денят, когато вече 21 години се отдава почит на загиналите при изпълнение на служебния дълг служители.

От нас – успехи и добро здраве на всички огнеборци! От екипа в Панагюрище има и награден по повод празника. Това е младши експерт Стоян Зяпков. Честито!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.