Нови възможности за пълноценно развитие на децата

Миналия понеделник в Центъра за подкрепа на личностно развитие (бившия Обединен детски комплекс) бе открита новата учебна година. Наред с утвърдените вече занимания стартира изцяло нова форма за групова работа с деца от V до XII клас за трениране на социални умения – онези важни за живота неща, които децата не могат да научат в училище. Заниманията ще продължат през цялата учебна година и в тях учениците ще могат да разкрият своите силни и слаби страни, което ще им помогне да ги моделират и развиват в посоката, която е най-подходяща за тях. Отделните възрастови групи ще бъдат обхванати от три форми на обучение, организирани като клубове:

Клуб „Аз умея да общувам“
Тази форма е предназначена за децата от V до VII клас. Чрез атрактивни техники и интересно учене чрез преживяване децата ще могат да развият култура на междуличностните отношения, да формират умения за активна комуникация, да увеличат възможностите си за избор на поведение. Участниците ще придобият знания за начините на общуване и характера на приятелството и партньорството, ще формират умения за изграждане на доверие, сътрудничество и работа в екип. Те ще решават практически казуси, при което ще формират отговорност и умения за справяне с възникващи проблеми и конфликти.

%d0%b4%d0%b5%d1%86%d0%b0-%d0%be%d0%b4%d0%baКлуб „Лидер“
Клубът ще работи в посока подпомагане на интелектуалното и емоционалното развитие на подрастващите. Формата е подходяща за учениците от VIII до X клас. Участието в нея ще им позволи да развият лидерските си способности, както и качества като сътрудничество, самоувереност, почтеност, съпричастност и умения за изграждане на доверие и екипен дух. Най-важните акценти тук са развитие на умения за самоконтрол и управление на конфликти, запознаване с груповата динамика (роли йерархия, разпределение на права и отговорности), развиване на потребности за доброволстване и филантропска култура.

Клуб „Кариера“
Учебната форма е насочена към младежите от 11 и 12 клас и развитието на техните компетенции относно усъвършенстването, себепрезентирането и успешното кариерно развитие, формиране на социална отговорност и активна гражданска позиция. Тя ще предостави възможност за придобиване на знания за видовете професии и професионален подбор, за намиране и кандидатстване на свободна позиция, подготовка на документи и интервюта с работодатели.

%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%b7%d0%b0%d0%b3%d0%be%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b0

Евгения Загорска

Треньор на групите ще бъде Евгения Загорска. Местната общност я познава като психолог от Психолого-педагогически център /ППЦ/, който за съжаление през март тази година беше закрит и някои от неговите функции се поемат от Центъра за подкрепа на личностно развитие.

Това което може би не знаят хората от общността е, че психологът има опит като инструктор на деца и възрастни в обучителната организация „Outward Bound“ – България, където е организирала и провеждала множество курсове в планината. Надяваме се, че в рамките на представените форми за обучение тази традиция ще бъде продължена и дори разширена.

Групите ще са с 8 – 12 участника. Желаещите могат да се включат в заниманията, които са безплатни, като се обадят на тел.: 6-22-72 и GSM 0885228868, или като посетят Центъра за подкрепа.

Инж. Владимир Натов
Председател на Сдружението за алтернативен туризъм „Павел Делирадев“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.