Станислава Петкова е тазгодишният носител на Дриновската стипендия

Вече е ясен тазгодишният носител на Дриновската стипендия – това е Станислава Георгиева Петкова, студент в Института по мeждународен културен обмен към Университета Фундан в Китай.

%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%b8%d0%bd-%d0%b4%d1%80%d0%b8%d0%bd%d0%be%d0%b2Стипендията на името на проф. Марин Дринов бе учредена през 2009 г., когато между Община Панагюрище и „Асарел-Медет” АД бе сключен дарителски договор. За нея ежегодно могат да кандидатстват студенти от общината, които се обучават в чужбина. Размерът на стипендия е 2000 евро, като средствата се изплащат ежемесечно, като се разпределят на равни вноски, съобразно броя на учебните месеци.

Тази година се навършват 178 лета от рождението на панагюрецът проф. Марин Дринов. С ежегодното връчване на стипендията се пази и продължава българската възрожденска традиция да бъдат подкрепяни и стимулирани знаещите и можещи панагюрски деца. Марин Дринов е и първият български професор по история. Той е член-съосновател и първи председател на Българското книжовно дружество, днес Българска академия на науките, завършва образованието си в Русия, подпомогнат от заможни и влиятелни панагюрски общественици. Студентската стипендия, учредена на негово име е знак на преклонение пред делото му и уважение към неговата личност.

Припомняме и някои от предишните носители на стипендията:
2015 г., 2014 г., 2013 г. Иванка Долджева, студент в Уилбър Райт Колидж, Чикаго, САЩ, специалност „Строителство“;
2012 г., 2011 г. Екатерина Долджева, студент в Колумбия колидж, Чикаго, САЩ, специалност „Филмово изкуство и видео продукции“;

Съществуването на тази стипендия безспорно е един стимул за младите хора от община Панагюрище, учещи в чужбина, да завишат резултатите от обучението си, за да я спечелят. Възрожденският дух и светоусещане, които стипендията въплъщава в себе си, трябва да бъдат своеобразен репер в ценностната система на нейните носители, сочещ към корените им.

Отворен остава обаче въпросът дали младите хора, носители на тази стипендия, ще се завърнат някога отново в родината си, за да допринесат с наученото от тях зад граница за нейното развитие, както е направил някога проф. М. Дринов.

%d0%ba%d1%8a%d1%89%d0%b0-%d0%bc%d1%83%d0%b7%d0%b5%d0%b9-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%b8%d0%bd-%d0%b4%d1%80%d0%b8%d0%bd%d0%be%d0%b2

Част от интериора на родната къща на професор Марин Дринов, която днес е превърната в музей

На 20 октомври, четвъртък от 11:30 часа ще отбележим тържествено 178-годишнината от рождението на проф. М. Дринов. Това ще стане в къща-музей „Проф. Марин Дринов“, където честването на годишнината ще започне с обявяване на носителя на поименната студентска стипендия и официалното й връчване. След това в 12:00 часа в градския парк ще се извърши поклонение и ще бъдат поднесени цветя и венци пред бюст-паметника на професора.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.